Alimente minune (III)


Cum gatesti legumele si fructele

Cand gatesti mancare pentru bebelus, principala ta grija, pe langa siguranta, trebuie sa fie legata de nutritie. Tehnicile de gatire neglijente pot distruge vitamine importante necesare pentru ca be­be­­­­­lusul sa se mentina sanatos. Retine ca substantele hranitoare sunt distruse de caldura, aer, lumina si apa.

Vitaminele solubile in apa se pierd atunci cand le pui in apa, pentru a le gati. Unele vitamine sunt distruse de caldura inevitabila ga­titului. Vitamina C este cea mai vulnerabila vitamina, fiind atat solubila in apa, cat si extrem de sensibila la caldura. Natura a stiut foarte bine ce face atunci cand a pus vitamina C in alimente pe care le putem consuma crude, cum ar fi citricele.

Este important sa stim ca prepararea la aburi pastreaza mult mai multe substante hra­nitoare. Vitaminele solubile in apa, cum ar fi vitamina C si vitaminele B, se pierd in apa pusa la fiert. Le­gu­­mele intra in contact cu mult mai multa apa de gatit daca le fierbi in loc sa le prepari la aburi, cauzand astfel o pierdere semnificativa a substantelor nutritive.

Poti depozita la frigider o portie sau doua din mancarea pe care tocmai ai pasat-o, pentru a o servi bebelusului a doua zi. Atentie, insa, legumele gatite si pasate nu se pastreaza la frigider mai mult de o zi sau doua. 

Alimente cat mai diverse

  • Un fruct sau o leguma din alimentatia zilnica a bebelusului trebuie sa aiba o concentratie mare de vitamina C – kiwi, sucul de portocale si, intr-o masura mai redusa, broccoli, gulie si alte alimente.
  • Vitamina A (beta-carotenul) trebuie inclusa, de asemenea, in dieta bebelusului. Aceasta se gaseste in cartofii dulci, morcovi, broccoli si in alte alimente. Legumele verzi contin o cantitate semnificativa de beta-caroten.
  • Asigura-te ca bebelusul tau primeste o larga di­ver­sitate de fructe si legume. Consumul de ali­men­te diverse este cheia unei alimentatii sanatoase.

Regimul alimentar-minune

Ofera-i micutului tau o alimenta­­­­tie sanatoasa, cat mai naturala! Regimul alimentar-minune pentru bebelusi este unul extrem de sanatos, com­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­pus doar din alimente naturale. Acesta se bazeaza pe: cerea­­le, legume si fructe, iaurt si alte pro­­­duse lactate, oua, nuci, seminte si leguminoase. Nucile si semintele contin grasimi nesaturate sanatoase, de care are nevoie bebelusul tau pentru a creste, in­­­deosebi pentru dezvoltarea creierului.

Regimul alimentar-minune pentru bebelusi se bazeaza pe doua mese pe zi, pe cateva aperitive si pe o a treia masa pentru bebelusii mai mari, care ma­nanca mai mult. Chiar daca le denumim feluri „principale, acestea sunt portii de mancare relativ mici comparativ cu mesele noastre de adulti. Pentru ca stomacul bebe­lusului este mic, se descurca bine cu portii mici de mancare consumate frecvent pe tot parcursul zilei. Regimul alimentar-minune pentru bebelusi se conformeaza acestui stil de alimentatie.

Prima masa principala se bazeaza pe super-piure, a doua masa este formata din iaurt, iar cealalta masa si gustarile variaza de la o zi la alta. Pe langa faptul ca sunt alimente extrem de sanatoase con­­sumate ca atare, super-piureul si iaurtul pot reprezenta compozitii de baza in care pot fi ada­ugate zeci de alte mancaruri, de la legume pasate, la germeni de grau si nuci/seminte macinate.

3,7 luni este varsta medie la care se incepe diversificarea. Introducerea alimentelor solide/nesolide nelactate se face in continuare timpuriu, asa cum reiese dintr-un studiu realizat de UNICEF Romania.

Sursa: cartea Alimentatia copilului de la nastere la 3 ani, Editura Litera 2010, www.litera.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie