Anemia în sarcină: recunoaștere și tratare

 

Suplimentele: atunci când este nevoie
În condiții normale, o dietă variată și echilibrată este suficientă pentru a-i garanta femeii însărcinate cantitatea de fier de care are nevoie. Diferite alimente, atât de origine animală și vegetală, sunt bogate în acest mineral:
– carne slabă, în special cea roșie
– ouă
– pește (în special ton, sardine, cod),
– cereale
– legume cu frunze verzi

În carne, ouă și pește, fierul este prezent într-o formă chimică mai ușor de utilizat de către organism. Acesta este absorbit în proporție de aproximativ 25%. Procentul de asimilare a fierului de origine vegetală este mai mic și variabil. Absorbția de fier este crescută în cazul în care este însoțită de alimente bogate în vitamina C.
Când anemia e legată de alți factori decât alimentația inadecvată, de ex în cazul unei sarcini gemelare sau când anemia era prezentă și înainte de sarcină, e necesară folosirea unor suplimente de fier pentru a complete dieta. Pe piață există o gamă largă de produse care conțin minerale în formule diverse. Cele mai indicate sunt cele care conțin vitamin C, întrucât facilitează absorbția de fier.
Suplimentele ar trebui să fie luate pe stomacul gol, între mese. Uneori acestea pot provoca efecte secundare neplăcute: arsuri la stomac, constipație sau hipermotilitate intestinală. În acest caz este recomandat să fie administrate cu mâncare pentru a atenua disconforul, deși se reduce absorbția.

Și acidul folic ajută
Alături de fier, element chimic indispensabil pentru sinteza hemoglobinei si, prin urmare, pentru producerea de celule roșii in sânge, un alt micronutrient implicat în procesul de hematopoieză, adică în producția de sânge, este acidul folic (sau vitamina B9).
Pentru aspirante sau viitoare mame sfatul este să consume zilnic o doză de 0,4 mg acid folic, cel puțin cu o lună înainte de concepție și apoi pe parcursul primului trimestru, deoarece o deficiență a acestei vitamine în primele săptămâni de sarcină crește foarte mult riscul de a dezvolta grave defecte de tub neural, cum ar fi spina bifida. Ca un beneficiu suplimentar, acidul folic înainte de concepție și în primele trei luni de sarcină contracarează debutul anemiei de sarcină.
Există, de asemenea, o formă de anemie cauzată de deficitul de acid folic, anemie megaloblastică. Aceasta este caracterizată prin prezența în sânge a câtorva celule roșii cu dimensiuni mai mari decât normal și se întâlnește destul de rar. Se poate diagnostica în urma unei analize de sânge specifice care examinează volumul globular. Pentru femeile însărcinate care suferă de anemie megaloblastică, este recomandată administrarea unui supliment de vitamina B9 în primul trimestru și de-a lungul sarcinii.

 ATENȚIE! Fierul în cantități destul de mari este toxic!

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate