Arta de a fi parinte

Omul este o fiinta sociala
Adolescentul simte nevoia sa socializeze. Daca acest lucru nu-i reuseste, indiferent de ce sustine el, adevarul este ca nu se simte bine. Cu tact si discretie, incercam sa ne prindem despre ce este vorba. Este respins? De ce?

Daca a crescut intr-un climat de incredere si respect, comportamentul lui va fi echilibrat, lipsit de complexe si inhibitii, deci aici nu este nimic de reparat.

Un motiv poate fi aspectul fizic. Fiind atat de tineri si lipsiti de experienta, adolescentii nu au inca deprinderea de a trece dincolo de infatisare, de a sonda personalitatea celor de langa ei. Acest lucru nu se poate rezolva „de azi pe maine'. Atunci vom incepe sa ne preocupam de aceasta problema.
Kilograme in plus? (Este cea mai frecventa problema, in cazul fetelor.)

Da, este timpul sa tratam cu seriozitate acest neajuns. Chiar daca nu ajungem la un medic nutritionist, putem afla multe din lucrari de specialitate sau de pe internet. Vom fi foarte cooperanti, chiar vom supraveghea regimul, miscarea, tot ce este necesar.

Un fizic nu foarte reusit? Este momentul sa rezolvam si aceasta problema. Acum, cand uniformele si panglicutele albe nu mai sunt obligatorii – ca pe vremea mea – putem sa ne permitem mici libertati. Un aspect fizic placut inseamna neaparat un aspect ingrijit, in toate detaliile.

Mainile, parul, dantura, atitudinea corpului si, abia dupa aceea, hainele – toate contribuie la un aspect fizic placut. Si daca trasaturile nu sunt tocmai desavarsite, se poate compensa neinchipuit de mult prin atitudine. Iar zambetul si blandetea vor fi mereu binevenite in orice grup din care ne-ar placea sa faca parte copilul nostru.

Prietenii copiilor nostri sunt si prietenii nostri
Chiar daca presupune ceva deranj, este bine sa ne incurajam copiii sa-si invite prietenii acasa. Fara sa-i spionam, fara sa punem intrebari incomode, fara sa-i fixam minute in sir cu privirea – adolescentii urasc asta – putem sa ne dam seama cine compune anturajul, temutul anturaj al copilului nostru.

Lasam tinerii sa-si vada de ale lor, intram cel mult o data in camera, dupa ce am batut discret la usa, ca sa-i servim cu ceva, lasand mai departe aceasta sarcina in seama copilului nostru, in calitate de gazda. Daca ne purtam autoritar, subminam credibilitatea copilui care, la urma urmei, nu mai este un copil, nu-i asa?

Astfel de reuniuni ne vor rasplati cu prisosinta ospitalitatea. Este o experienta incantatoare sa auzi din camera alaturata zarva si rasetele unor copii dintre care unul este al tau.

Excentricitati nevinovate
Pentru ca asa este trendy sau pentru ca asta simte ca il exprima, copilul vrea sa-si vopseasca parul verde. Sau sa se tunda cu creasta.

Il indemnam mai intai sa se gandeasca bine. Daca intr-o saptamana, doua nu i-a trecut, inseamna ca isi doreste asta cu adevarat. Ce este de pierdut? Parul are minunata calitate de a creste la loc. Intr-un timp oarecare, va arata iarasi „normal'.

Ce se va intampla la scoala? Unii profesori nici nu vor observa. Altii, insa… Atunci o sa ne aflam in fata unei mari incercari. Cum gestionam criza? Sa nu uitam: parintele este aliatul cel mai fidel si de incredere al copilului. Nu-l lasam singur la greu.

Daca am acceptat capriciul, il si sustinem. Mergem la scoala si explicam cu multa diplomatie ca este o toana de copil, ca o sa-i treaca si ca asta nu-i va afecta comportamentul si rezultatele la invatatura… Sansele de a dezamorsa conflictul? Marturisesc, minime.

Eu am suferit o infrangere totala intr-o imprejurare de acest gen. Anii au trecut, povestea cu pricina a ramas in urma dar consider ca ceea ce s-a intamplat a fost proba de foc a solidaritatii. Desigur, fiecare parinte decide cata libertate lasa copilului sau.

Excentricitati periculoase
Alcool, tutun, droguri…Am dreptate ca, pe langa acestea, un par vopsit in verde este cu totul si cu totul nevinovat?
Impotriva alcoolului si a tutunului, arma cea mai eficienta este exemplul personal. Nimic de adaugat.

Cat despre droguri, ar fi bine ca subiectul sa fie unul permanent. Inca din primii ani, din clipa in care copilul poate pricepe, sa afle din cand in cand povestea trista a unui om care a fost fericit, a fost talentat, sanatos, iubit de cei din jur dar a pornit pe o cale de pe care nu s-a mai putut intoarce.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii