Autismul, dincolo de diagnostic


Nu am banuit vreodata…

… inainte de diagnostic, ca baietelul meu de doi ani si jumatate ar avea autism. Totodata, in acel moment, desi credeam ca am cunostinte generale despre aceasta tulburare, nu stiam nici 1% din ceea ce reprezinta aceasta boala.

Observasem ca are o intarziere in dezvoltare, ca raspundea foarte putin la cerintele verbale, ca nu se juca decat cu masinute sau ca prefera, de multe ori, sa stea intr-un colt al camerei, singur. Insa credeam ca lipsa achizitiilor era cauzata de absenta limbajului verbal. Pentru ca el era un copil vesel, care avea contact vizual, care crestea frumos. Nici macar un medic pediatru nu mi-a spus ca ar fi vreun semn de intrebare.

De fapt ar fi trebuit sa ne dam seama de mult timp ca, desi nu vorbea, el nu avea abilitatile nonverbale de comunicare si relationare pe care orice copil cu o dezvoltare neurologica tipica le are chiar de la cateva luni.

In lipsa unei informari minime a parintilor, dar si a pediatrilor, faptul ca un copil mic nu arata cu degetul, de exemplu, poate parea o forma de buna crestere…

Tratament costisitor – In lume exista zeci de terapii sau tratamente pentru aceasta tulburare. Astfel, potrivit studiilor, prin terapia ABA (analiza comportamen­tala aplicata), pana la 47% dintre cazuri nu mai au simptome de autism, ceilalti avand progrese semnificative. Alte terapii eficiente sunt: TEACCH, logope­dia, terapia ocupatio­nala. Programul de recuperare al unui copil cu autism costa 1.000 – 2.000 euro pe luna, in timp ce, momentan, statul ajuta copiii cu dizabilitati cu pana la 500 lei.

Terapia de recuperare a copiilor cu autism are ca obiectiv dezvoltarea de abilitati de viata independenta si integrarea lor in scoli normale, alaturi de copii tipici. In Romania, insa, chiar daca parintii copilului diagnosticat cu autism sunt dispusi sa plateasca un insotitor, foarte putini copii sunt acceptati in gradinite si scoli, din varii motive, care tin de o mai mica sau mai mare disponibilitate a cadrului didactic sau chiar de reactiile celorlalti parinti.

„Mesajul nostru pentru cadrele didactice este: da, este posibila integra­rea scolara a copiilor cu autism. Este nevoie de rabdare si daruire, dar satisfactiile sunt imense. Iar pentru parintii de copii tipici, care au un coleg cu autism, mesajul nostru este: felicitari, copiii vostri vor invata sa fie oameni buni! – Andreea si Adrian Sorescu, Asociatia Invingem Autismul.

Asociatia Invingem Autismul  

Infiintata in 2009, organizatia isi doreste sa imbunatateasca viata copiilor si adultilor afectati de tulburari din spectrul autismului. Asociatia incearca sa ofere informatii corecte si grupuri de suport parintilor ai caror copii sufera de autism, si lupta, de exemplu, pentru integrarea in gradinite si scoli de masa a celor mici, alaturi de copii tipici. ONG-ul a fost infiintat ca o continuare a campaniei „Impreuna Invingem autismul!, din 2008, initiata de Fundatia Romanian Angel Appeal, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile si partenerul oficial – Fundatia Vodafone Romania. Mai multe informatii aflati de pe site-ul www.invingemautismul.ro.

Text: Andreea Sorescu, Asociatia Invingem Autismul; Foto: HEPTA.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate