Autismul: semnale de alarma!

Indicii
Motive de ingrijorare, care trebuie sa te determine sa mergi la un specialist:
– bebelusul de sase luni nu-ti zambeste sau nu pare sa se bucure cand interactionezi cu el;
– la un an, nu raspunde cand il strigi pe nume, nu arata spre ce il intereseaza;
– mananca lucruri ciudate (pietre, nisip, materii fecale…).

Este autist?
Copilul tau are deja trei ani si spune doar cateva cuvinte, arata spre lucruri luand mana ta si indreptand-o spre ceea ce vrea? Nu pare sa inteleaga ceea ce ii spui? }ipa din nimic in timpul jocului? Se leagana?

Uneori se da cu capul de pereti sau de obiecte leganandu-se? Evita privirea oamenilor? Este atras de obiecte mici ca margele, cercei? Nu-i place sa fie luat in brate si dragalit? Daca raspunsul este da, cauta urgent un specialist.

Despre sindromul Asperger
Este numit si autism inalt functional, dar prefer sa il numesc simplu sindrom Asperger, pentru a-l delimita de termenul de autism, deoarece copiii cu acest sindrom sunt diferiti de cei cu autism.

Foarte multi copii cu Asperger sunt extrem de inteligenti. Caracteristica principala a lor este dificultatea, „ciudatenia in modul de socializare. Sunt, pur si simplu, altfel. Daca beneficiaza de o abordare competenta un asemenea copil poate ajunge foarte departe.

Inadecvarea lor sociala poate imbraca diferite aspecte – de la simplele „ciudatenii, originalitati, pana la asa-zisa absenta (par ca sunt rupti complet de ceilalti). Deseori evita contactul vizual prelungit, nu prea se angajeaza in conversatii cu ceilalti.

Spre deosebire de copiii cu autism, ei au rareori intarzieri in vorbire, mai degraba au un limbaj foarte bogat, folosesc cuvinte care le depasesc varsta. Unii vorbesc chiar mult. Problema e ca ii apuca vorbitul si in momente nepotrivite – de exemplu, in timpul orelor cand profesorul preda.

Au dificultati in conversatie – nu asteapta sa le vina randul pentru a raspunde, nu au rabdare sa asculte ce li se spune. Iata cateva modalitati de a ajuta copilul cu sindrom Asperger sa aiba un comportament ceva mai adecvat.

Alege un psiholog pe care copilul tau sa il agreeze, cu care sa se simta in largul lui. Deoarece copilul este foarte inteligent, el va sti daca acel psiholog este ceea ce ii trebuie, si e bine sa te bazezi pe intuitia lui.

Poate ca ai observat, daca ai fost atent, ca micutul relationeaza foarte bine cu unii copii, iar cu altii destul de inadecvat. Poate ca se descurca mai bine jucandu-se cu un singur copil sau straluceste in jocuri de grup.

Urmareste si identifica pe acei copii cu care copilul relationeaza foarte bine. Incearca sa ii apropii pe acei copii sau chiar invita-i pe la voi. Ai grija la situatiile de risc, in care copilul tau devine foarte frustrat si se poate comporta neadecvat cu ceilalti (cum ar fi situatiile in care sunt multi copii intr-o camera).

Copiii cu Asperger se plictisesc repede, deci, sa incurajam relatiile cu copiii inteligenti si interesanti. Nu trebuie sa uiti niciodata ca scopul tau este sa-l ajuti sa se simta bine in compania altor copii si sa invete sa socializeze adecvat.

Ajuta-l sa invete sa mentina cat mai mult contactul vizual cand vorbeste cu ceilalti sau cand i se vorbeste. Priveste-l bland, niciodata furios, cand va intalniti privirile, zambeste-i, ca sa vada ca intalnirea privirilor este placuta, nu periculoasa.

Invata-l sa raspunda adecvat la situatii emotionale si sa le identifice: „Copilul are jucaria rupta, copilul e trist, plange copilul. Ia, cum plange!? Hai sa mangaiem copilul, sa nu mai planga.

De multe ori, copiii cu sindrom Asperger sunt etichetati si cu ADHD (hiperactivitate si deficit de atentie). Se recomanda exercitiul fizic, care stimuleaza circulatia cerebrala. E de preferat sa fie sporturi de echipa, desi copiii cu Asperger sunt mai buni la sporturi individuale, cum este tenisul.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate