Autismul: semnale de alarma!

Universul matematicii poate fi pentru cei suferinzi de sindromul Asperger singura modalitate de existenta, singura lume in care pot fi fericiti. Asa s-a intamplat cu Einstein.

Exploateaza acel ceva special pe care il au acesti copii – descopera talentul special al copilului tau (sport, stiinte, arta, muzica) si stimuleaza dezvoltarea lui. Aminteste-ti de Rain Man si abilitatile lui extraordinare de calcul.

Si eu am avut la terapie doi copii: unul cu un talent extraordinar la desen si altul cu o memorie fenomenala si abilitati de calcul matematic iesite din comun. Aceste abilitati pot fi chiar cele care il vor ajuta sa se integreze mai eficient in colectiv.

Tulburarea dezintegrativa a copilariei
Copilul are o dezvoltare normala in primii doi ani de viata, dar pana la varsta de zece ani incepe sa piarda din achizitii, aptitudinile legate de limbaj (pana la lipsa limbajului vorbit, nu mai are capacitatea de a sustine o conversatie, foloseste limbajul stereotip, repetitiv), comportament adaptativ social, sau pierde controlul sfincterelor, pierde aptitudini motorii (mers, manuirea jucariilor, are stereotipii in miscari…).

Se pare ca este mai frecventa la baieti. Debutul tulburarii este in jurul varstei de trei-patru ani, brusc, prin hiperactivitate, copilul este mai iritabil, anxios, nu mai vorbeste ca inainte, nu mai relationeaza eficient cu copiii, cu familia.

Tulburarea globala (pervaziva) de dezvoltare este o tulburare ce include „autismul atipic – cu simptome care nu indeplinesc criteriile pentru tulburarea autista fie din cauza varstei aparitiei, fie a simptomatologiei atipice sau la limita, fie a tuturor acestora la un loc.

Autismul si tuburarile pervazive pot fi tratate daca sunt depistate cat mai devreme. Obiectivul tratamentului este imbunatatirea capacitatii generale de a functiona si cresterea abilitatilor de comunicare.

Terapiile constau in tratamente specializate, cum ar fi analiza aplicata a comportamentului (ABA), tratamentul si educarea copiilor cu autism si alte tulburari de comunicare asemanatoare (TEACCH), integrarea senzoriala, precum si in tratament medicamentos.

Autism sau sindrom Rett?
Sindromul Rett afecteaza aproape in exclusivitate sexul feminin. Diagnosticul se bazeaza numai pe observatiile clinice, boala fiind des confundata cu autismul. In primele luni, copiii afectati se dezvolta normal.

Semnele bolii apar intre sase si 18 luni, cand devine evidenta regresia, cel mai adesea rapida, a primelor achizitii, urmata de un retard mental profund si ataxie (necoordonarea miscarilor voluntare, miscari imprecise), miscari stereotipe ale mainilor (inchiderea/deschiderea palmelor; stergerea mainilor una de alta), autoagresiune, agresivitate indreptata spre exterior.

Odata instalata, evolueaza progresiv. Pana de curand, s-a crezut ca boala nu poate fi vindecata, dar cercetatorii englezi au dovedit ca, prin activarea unei anumite gene, sindromul Rett a putut fi vindecat. Cercetarile s-au facut deocamdata doar pe animale.

Nu confunda…
1. Sindromul Angelman – cei care sufera de acest sindrom manifesta multe dintre comportamentele caracteristice autismului. La acestia, o portiune a cromozomului 15 lipseste.

2. Simptome caracteristice suferinzilor de Angelman: falfaitul mainilor, vorbire absenta/slaba calitativ, deficit de atentie, hiperactivitate, probleme de somn si alimentatie, retard motoriu, uneori se musca si se trag de par.

3. Intarzierile de vorbire, mai ales la copiii sub trei ani, daca sunt asociate si cu dificultati emotionale, pot duce la diagnostice eronate.

Text: Cristiana Haica, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate