Calculatorul, televizorul, cartile. Ce are voie si la ce varste?

Ce face la computer

0-12 luni 1-2 ani 2-3 ani 4-5 ani 6-7 ani
Putem folosi computerul pentru a-i pune muzica, daca nu avem CD-player, nu ca pe un obiect pe care sa il utilizeze realmente copilul, chiar daca sunt tentante anumite softuri pe care le-ar putea folosi si cel mic. In niciun caz nu tine copilul in brate cat navighezi pe net!   Softuri educationale adecvate, gen carte cu animale care scot si sunete corespunza­toare, cantecele cu imagini care sa repre­zinte versurile. Si la aceasta varsta, computerul va fi folosit ca CD-player. Poti deja sa ii iei softuri cu lumea plantelor, animalelor, limbi straine. Mai poate folosi softuri in care sa „coloreze imagini printr-un clik de mouse, sa faca puzzle. Desi nu uita ca este mult mai util pentru copil sa le faca de-a devaratelea, nu virtual!

In plus fata de varsta anterioara, poate sa joace si jocuri, dupa ce te-ai convins ca nu au continut violent, ci se adreseaza mai ales educarii atentiei, timpului de reactie la sti­mul, capacitatii de decizie, memoriei.

Toate cele de pana acum si, in plus, poti sa ii arati cum sa foloseasca internetul, pentru a face proiecte tematice. Tot la aceasta varsta puteti sa folositi softurile pentru matematica, educarea limbajului, limbi straine pentru copii mari.

Carti

0-12 luni 1-2 ani 2-3 ani 4-5 ani 6-7 ani
Ii citesti copilului, chiar daca nu intelege ni­mic din ce ii spui; este cel mai bun mod de a incepe sadirea pasiunii pentru lectura. 10-15 minute pe zi, de doua-trei ori pe saptamana, minim. Cumpara-i carti pentru bebelusi, invata-l sa dea paginile si sa identifice desenele din carte. La aceasta varsta trebuie sa aiba deja mica lui colectie de carti cu flori, animale, forme geometri­ce, mijloace de transport etc., pe care sa stie de unde sa le ia si sa le „cititi impreuna. In afara de acestea, pauza de povesti de seara nu trebuie sa lipseasca. Povestile sa fie scurte, de cateva fraze si numai cu animalute si copii, eventual, dar carora nu li se intample sa fie mancati, sfasiati sau torturati. La gradinita, copilul a observat cat de importante sunt cartile. Acum cartea este mai mare, mai comple­xa. Si povestile pot fi mai lungi un pic, imaginile ca­re in­sotesc mersul po­vestii trebuie si ele citite si pre­­­lu­crate. De­ja in­treb co­pi­lul ce a inte­les, il pun sa po­ves­teasca du­pa imaginile din carte. Este in stare sa identifice simboluri si litere. Deci, cand ii citesti seara povestea, poti sa il pui sa iti arate litera A pe carte. Dupa citit, intotdeauna repovestiti, cu cuvintele voastre sau dupa imagini. Acum puteti cumpara impreuna carti de la librarie si poti lasa copilul macar 15 minute in compania cartilor de acolo, ca sa rasfoiasca si sa aleaga si el. Orice tentativa de a citi trebuie incurajata, laudata.   Multi copii cunosc de­ja toate literele, altii stiu sa citeasca. Putem pune copilul sa citeasca una-doua fraze pe zi din cartea de povesti preferata. Incurajeaza copilul sa isi spuna parerea des­pre cele intamplate in carte. Identificati impreuna cuvintele noi, necunoscute si mergeti la dictionar sa aflati ce inseamna.

Computer in loc de baby-sitter
Multa lume vorbeste despre cat de bine sau rau este sa lasi copilul mic la computer. Toti suntem constienti ca e daunator sa uitam copilul in fata monitorului, dar oare ne intrebam de ce o facem? „Nu pot sa il iau de acolo este o scuza absolut penibila.

Copilul nu este lipit acolo si nu el decide programul lui. Recunoasteti ca va este comod. Stiu ca se starnesc sentimente de revolta sau vinovatie, dar admiteti ca va convine ca aveti cateva ore de liniste, in care nimeni nu va cere apa, mancare, citit, jucat, afara.

Ati scapat de copil! E cu bona-computer. Cum nimic nu e gratis, aceasta bona va va costa, in timp, teribil! Si nu atat pe voi, cat pe copil. In dezvoltarea lui fizica, sociala si psihologica.

Pentru ca micutul are nevoie ca de aer de activitate fizica, interactiune sociala, dragostea si prezenta adultului in preajma lui. Daca are din toate acestea minim 10 ore pe zi, atunci il poti lasa o ora la calculator.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie