Cand vine Zana Dintisor?

O cunostinta nedorita – caria
Caria dentara este o boala infectioasa, progresiva, ce afecteaza dintele. Exista patru metode recomandate de pedodont care previn aparitia cariei: controlul dietei, igiena orala corecta, suplimentarea cu fluor, sigilarea.

Pentru ca dintii si gingiile sa se dezvolte sanatos este necesar un regim alimetar echilibrat, in care se regasesc toate principiile alimentare, in special fructe si legume, paine si cereale, lapte si derivate din lapte, carne, peste si oua. Un regim alimentar dezechilibrat, bogat in hidrocarbonate – zaharuri – creste riscul producerii de carii, mai ales daca raman mult timp in contact cu dintii.

Un regim alimentar, oricat de echilibrat ar fi, nu asigura, insa, un aport corespunzator de fluor, mai ales daca traiesti intr-o zona unde apa de baut nu este natural fluorizata sau suplimentata cu fluor. Fluorul, insa, nu se administreaza decat la recomandarea pedodontului.

Cum apare caria?

  • Nu-ti pune copilul la culcare cu un biberon cu lapte, suc sau orice lichid indulcit, deoarece in timpul somnului orice urma de lichid neinghitit va fi un mediu nutritiv pentru bacteriile din cavitatea bucala.
  • Bacteriile vor ataca dintii si vor produce o forma grava de carie, caria de biberon. Aceasta carie poate duce la distrugerea totala a dintilor de lapte.
  • Caria debuteaza prin aparitia pe incisivii superiori a unor pete albe, cretoase, care tradeaza un smalt demineralizat, apoi apar pete inchise la culoare, dintii apar ca mancati de molii, pana raman ca niste ciotulete.
  • Se insoteste de inflamatii ale gingiei si chiar de microabcese. Aceste infectii sunt periculoase deoarece pot afecta si mugurele dintelui definitiv.

Copiii se sperie cand sunt dusi la dentist si datorita atitudinii parintilor, care ar trebui sa fie mai relaxati. Nu toate procedurile sunt dureroase si se fac multe anestezii locale.

Se pot preveni?
Principala cauza a cariilor la copii este o alimentatie cu prea mult zahar in continut. De aceea, e important sa reduci cantitatea de sucuri indulcite sau de prajituri din dieta copilului si sa o echilibrezi cu cat mai multe legume si fructe.

Spalatul pe dinti de cel putin doua ori pe zi, cu precadere seara, inainte de culcare, este esential ca obisnuinta pentru copii, indata ce au invatat sa foloseasca periuta de dinti.

Cand incep sa-i apara dintii, supravegheaza copilul in timpul procesului de spalare, pune-i la indemana o periuta de dinti cu peri moi, „asezonata' cu un strop de pasta de dinti. Dentistii iti recomanda sa-ti asisti copilul atunci cand se spala pe dinti pana cand ajunge la varsta de sapte ani.

Copilul trebuie dus pentru prima data la stomatolog cat mai curand posibil, impreuna cu parintii, pentru a se obisnui cu mirosul din cabinet, cu zgomotele specifice si pentru a-l pregati pentru vizitele viitoare, cand va fi necesar sa se intervina la dintii lui.

Stiai ca…

  • Pulpa asigura hrana dintelui in timpul cresterii si dezvoltarii lui? Dar ca un dinte complet format poate supravietui si fara nerv? De aceea, daca pulpa s-a imbolnavit – inflamatiile pulpei sunt foarte dureroase! – dentistul poate sa o indeparteze si astfel poate sa salveze dintele, prin tratament endodontic.  
  • Dintii trebuie sa fie drepti nu doar din motive estetice? Daca sunt prost aliniati, nu mesteci cum trebuie, daca au spatii prea mari aduna resturi de mancare si se cariaza usor, fiind, in plus, si greu de curatat.  
  • Aparatul ortodontic e o forma practica de corectare a pozitiei dintilor? Functioneaza generand o presiune slaba, in timp, cu scopul de a indrepta dintii care cresc sau care au crescut deja deplasati de la locul lor.  
  • Dintii de lapte sunt foarte importanti pentru dezvoltarea danturii viitoare? Ei ajuta la mentinerea in locul potrivit a dintilor permanenti, ajutand, de asemenea, la dezvoltarea vorbirii si a obisnuintei mestecatului corect.  
  • Smaltul dintilor este cea mai dura parte a corpului omenesc? El este, de asemenea, foarte mineralizat, dar nu contine colagen.  
  • Problemele dentare, fie carii, fie alte afectiuni, nu dispar daca nu te duci la dentist? Singurul lucru care se intampla e ca se agraveaza. Spune-i clar copilului acest lucru.  

Text: Dr. Byanca Ion, medic de familie; Foto: Dreamstime. 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau