Cat de educati suntem?

Posibile solutii
Intr-un raport despre starea invatamantului romanesc, realizat anul trecut, se ofera cateva solutii la aceasta problema.

  • copiii nostri ar putea invata intr-un sistem in care invatamantul de 13 ani sa fie generalizat si gratuit,
  • statul sa acorde un bonus de 500 de euro la nastere intr-un cont de educatie, parintii sau alte persoane putand dona o suma deductibila de 500 de euro, pana cand copilul va ajunge la varsta de 16 ani.

Pana atunci, vom folosi toate pilele posibile pentru a gasi un loc la gradinita sau la scoala, vom pune copilului meditator la toate materiile, si in unele cazuri vom discuta in sedinte cu parintii ce marca de masina de spalat ar trebui sa-i luam profesoarei de…, care ne-a informat ca si-ar dori una. (Din pacate, acest ultim exemplu este real…)

41% dintre tinerii romani cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani participa la o forma de invatamant. Procentul este foarte mic fata de alte tari.

Probleme pe scurt
Infrastructura este de slaba calitate (doar 36% dintre scoli sunt conectate la internet). – Cele mai multe dintre cladirile unde se invata, la nivel prescolar, scolar sau universitar, au mai mult de 50 de ani vechime.

Cadrele didactice au o medie de varsta ridicata.

Prestatia profesorilor este, in general, slaba
– 74% dintre elevii clasei a VIII-a sustin ca profesorii le dicteaza la majoritatea materiilor.

Sistemul de invatamant este prost finantat, salariile sunt prea mici (cu aproximativ 38% mai scazute decat ar trebui), pentru a atrage (viitori) formatori.

Rata de participare la educatie pe tot parcursul vietii este extrem de scazuta, de doar 1,6% fata de 10,8%, media europeana. – Nu avem nici o universitate in Top 500.

Romania are una dintre cele mai mari cote de analfabetism din Europa.

Daca ne incalzeste cu ceva, stam mai bine decat africanii. Cea mai grava situatie se inregistreaza in Africa sud-sahariana, Asia de Sud-Vest si statele arabe, unde cota analfabetismului ajunge la 40%.

Un caz aparte: Olanda
Din 1985, in Olanda, gradinitele si scolile primare au fuzionat intr-un sistem de scoala primara care asigura ingrijirea si educatia copiilor de la 4 la 12 ani.

Cele 7.000 de licee publice si private din Olanda sunt acum impartite in invatamant preuniversitar (VWO), general (HAVO), prevocational (VMBO) si de meserii (PRO). Toate cele patru tipuri de invatamant secundar sunt pentru tineri peste 12 ani.

Stati ca…?

  • Prima gradinita-scoala a fost infiintata in 1881 in Bucuresti, la initiativa Asociatiei Romane pentru Gradinile de Copii (Scoli Fröbel).
  • In 1886 s-a promulgat proiectul Legii Instructiunii Publice Elementare, elaborat de Spiru Haret.
  • In afara de stabilirea duratei invatamantului primar – la cinci ani in mediul rural si la patru ani in mediul urban -, legea a pus si bazele invatamantului prescolar.
  • Initial, gradinile de copii puteau fi infiintate numai prin decizie a Ministrului Instructiunilor Publice, dar in 1908 aceasta restrictie a fost indepartata.
  • In 1909 a fost promulgata Legea Scolilor pentru Copiii Mici – dedicata in intregime functionarii gradinitelor – 133 la acea vreme.

Si altele
Potrivit ultimului Recensamant al populatiei, realizat in 2002, in Romania exista 509.000 de analfabeti. Statistica arata diferentiat la nivelul etniilor.

Astfel, conform datelor, 2,1% din romanii de peste 10 ani sunt analfabeti, la fel si 1,4% dintre maghiari si 0,9% germani. In ceea ce-i priveste pe rromii si turcii din tara noastra, peste 20% nu stiu sa scrie si sa citeasca.

Noi reglementari
1. Din 2008, invatamantul obligatoriu incepe la varsta de trei ani, cand copilul va fi inscris la gradinita, si va dura pana la varsta de 16 ani. Scoala primara include o clasa pregatitoare, iar clasa a IX-a de liceu a devenit ultimul an de gimnaziu.

2. Elevii vor sustine din clasa a VII-a pana in clasa a IX-a cate trei teze unice pe semestru.
3. Admiterea la liceu se va face pe baza mediei dintre cele 18 note obtinute la tezele din cei trei ani.

4. Testele nationale vor fi desfiintate, elevii vor intra la liceu pe baza notelor de la tezele cu subiect unic.

5. Liceele cele mai cautate vor putea organiza examene de admitere in functie de propriile criterii.
6. Liceele vor fi obligate sa anunte examenul de admitere cu un an inainte si sa afiseze in ce va consta acesta.

Foto: Shutterstock.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau