Ce faci cand copilul viseaza urat?

Cum le tratezi

Ai putea deveni chiar tu vanatorul de mon­stri din visele copilului.

  • Profita de ocazia' oferita de aparitia cosmarului si afirma-te in ochii copilului rezolvand eficient teama lui. Vorbeste mult cu copilul, deschizand acea punte de legatura cu el care mai tarziu va sustine probleme mult mai grave decat un monstru imaginar aflat sub pat.
     
  • Nu ignora frica celui mic, cosmarurile nu trec de la sine.
     
  • Nu-i spune: Nu fi be­belus sau Ba­ie­tii nu sunt fri­cosi' – il umi­lesti. Spune-i ca este normal la varsta lui sa isi ima­gi­neze ca ar exista asemenea cre­a­­turi, si mami si tati credeau asta la varsta lui – si ca acum stiti ca ele nu erau ade­varate. Sub nicio forma nu pro­fita de temerile copilului pentru a-l santaja'!
     
  • Exteriorizeaza-i frica, incura­jan­du-l sa-ti poves­teas­ca. Nu iro­ni­za perso­najul, ia foarte in serios ceea ce iti spune copilul. In felul acesta, ii arati ca ii respecti sentimentele si ca empatizezi cu el.
     
  • Ga­seste puncte slabe' perso­na­jelor din desene sau carti, pentru a nu fi preluate de mintea lui ca imagi­ni generatoare de frica.
     
  • Nu intotdeauna sunt eficiente alungarile ritualice de monstri', cum ne recomanda unii specia­listi, deoarece, cautand sub pat, in dulapuri si fugarind cu bete mon­strii invizibili, putem convinge copilul ca ei chiar exista!
     
  • Faceti impreuna distinctia in­tre vis si realitate, spune-i ca uneori pre­luam din filme sau carti imagini urate si le trans­pu­nem noaptea in vise. Asta nu inseamna ca acele imagini sunt adevarate.
     
  • Daca e prea mic, pune-l sa le deseneze asa cum se pricepe si apoi transformati figurile infrico­sa­toare in personaje banale, intreband copilul care e familia monstrului, daca are copii, parinti, de ce crede ca acel personaj-spe­rietoare a devenit rau, cum se purtau parintii monstrului cu el, daca l-a durut vreodata burta, unde se duce in vacanta, ce ju­ca­rii ii plac.
     
  • Nu prelungi discutia mai mult decat accepta copilul, deoarece e posibil sa ii accentuam interesul pentru acest personaj.

Temerile copiilor
De zece ani, de cand lucrez cu cei mici, utilizez un test al poves­tilor, ce urmareste a identifica proble­mele dezvoltarii psiholo­gice. Una dintre povesti incepe asa: Un copil se trezeste din somn si spune: «Ce vis urat am avut!». Ce viseaza copilul?'.

Toate visele urate proiectate de copii sunt legate de parintii lor (care fie ii abandoneaza, fie sunt luati de langa ei), monstri, hoti, alte personaje care vor sa le faca rau.

Dupa ce, prin terapie, problemele incep sa se rezolve, raspunsul micutului la aceasta intrebare-poveste (ce viseaza?) se dilueaza mult – un animal salbatic, un desen cu personaje urate etc.; dispar toti monstrii si hotii.

Ofera-i siguranta
Copiii pot visa diferite tipuri de monstri si fiinte periculoase care vor sa ii atace, care ii fugaresc sau doar se afla in spatii familiare (camera, casa) si ii pandesc.

Monstrii din vis pot fi visati in spatii cunoscute sau in spatii necunoscute de copil. Atunci cand un monstru se ascunde in dulap, sub pat sau locuieste in balcon sau pod, situatia devine mai infricosatoare, deoarece niciun loc din casa nu pare sa fie si­gur din perspectiva copilului care viseaza asa ceva.

Daca monstrul se afla undeva in afara locuintei, sansele ca mediul fami­liar copilului sa devina sursa de teroare este mai mic.

Atunci cand un monstru il urma­reste in vis, il ameninta, de cele mai multe ori acea creatura infri­cosatoare este de fapt un om pe care copilul il considera periculos, rau, in preajma caruia se simte intimidat sau despre care copilul a auzit diferite lucruri care l-au inspaimantat.

Atunci cand parintii urla la copii sau se comporta violent, scena la care a asistat cel mic ii transforma pe adulti in monstrii din vis. Aceste cosmaruri cu monstri nu sunt neaparat o dovada a vreunui abuz impotriva copilului, dar pot sugera ca puiul de om este stresat si se simte agresat psihic de o persoana apropiata.

Atentie la factorii perturbatori!
Exista o serie de evenimente cu incarcatura emotionala crescuta care pot perturba somnul copiilor si pot trece ne­observate de parintii acestora – de exemplu, pierderea unui obiect drag, a jucariei preferate, o cearta cu co­­piii la joaca, o nedreptate pe care a fa­cut-o sau i s-a facut sau, mai ales, auzirea unor certuri intre parinti.

Ce nu ti-am spus

  • Visele urate' pe perioade lungi ar tre­bui sa fie un semnal de alarma.
  • Visul urat difera de cosmar si pavor nocturn: intensitatea afectelor negative este suportata' de copil.
  • Pavorul nocturn apare la 15% dintre copiii mici, spun cercetatorii care au studiat acest fenomen.
  • Ceea ce numim cosmar este un vis ce are loc in timpul somnului REM.
  • Cosmarul provoaca teama intensa, teroare, anxietate extrema care, de obicei, il trezeste pe copil.
  • Pavorul nocturn poate fi cauzat de o stare avansata de oboseala sau de o intrerupere a ciclului de somn.

Cosmarurile trebuie tratate' imediat
Prin vise, inconstientul nostru ne comunica lucruri. Daca un copil viseaza urat, inseamna ca ceva foarte neplacut se proceseaza' in mintea lui. Ceva ce nu trece de la sine si trebuie tratat'.

Text: Cristiana Haica

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie