Ce fel de tată e în funcţie de zodie

Tatăl Balanţă

Absorbit de profesie şi de hobby-urile lui,  tatăl Balanţă preferă să îşi lase copiii în grija soţiei până cresc atât cât să se poată înţelege cu ei.
Abia după aceea intră în acţiune, prietenos, comunicativ, diplomat, dar şi autoritar, cu multă grijă pentru dezvoltarea lor intelectuală. Îi învaţă să gândească, să discearnă nuanţele, să sesizeze cauzele şi efectele, să fie drepţi, moderaţi şi rezonabili. Nu-i pedepseşte nemeritat şi nici sub impulsul momentului. Copiii îl consideră un înţelept, îl admiră, se străduiesc să-l mulţumească, dar nu l-ar dori mai mult timp în preajmă.

 

tataTatăl Scorpion

Îşi iubeşte copiii din adâncul inimii şi e gata să facă sacrificii pentru ei. Le inoculează respect pentru valoare, muncă şi perseverenţă şi caută să le formeze un caracter puternic şi ambiţios. Dar este mult prea intens, frământat şi înclinat către extreme.
Copiii cresc într-o atmosferă destul de încărcată, punctată de crize familiale ori financiare, marcată de pasiunile lui, de obsesii sau dependenţe.
Uneori tatăl Scorpion este incredibil de tolerant, alteori exigent şi dur, imprimându-le copiilor sentimente complexe, de dragoste amestecată cu teamă, de derută emoţională care poate leza relaţiile lor afective de mai târziu.

 

Tatăl Săgetător

Este un tată formidabil când nu e plecat! Priveşte fascinat evoluţia copiilor, nerăbdător să-i vadă suficient de mari pentru a le arăta ce minunată e lumea. Îi ia în excursii, se joacă cu ei, îi învaţă cum să facă un foc de tabară, cum să-şi lege schiurile etc.
Le ţine speech-uri cam filozofice, dar bine intenţionate, despre lume şi viaţă. Dar pe lângă multe lucruri bune, copiii pot să deprindă de la el şi obiceiuri mai puţin oportune. Căci îl privesc mereu ca pe un erou, chiar şi atunci când conduce cu 200 la oră, când claxonează femeile frumose, când bea vârtos cu prietenii ori când amestecă expert cărţile de joc.

 

Tatăl Capricorn

Capricornul e rareori “tătic” şi aproape întotdeauna “tată”, rostit cu respect şi uşoară teamă. E genul patriarhului de pe vremuri, care stătea drept şi distant în capul mesei şi le vorbea copiilor pe un ton sobru, aşteptând ca ei să răspundă doar cu “da” ori “nu, domnule”. Este adeseori la fel de inabordabil; e foarte responsabil faţă de copii, le asigură cele necesare, dar tinde să fie rigid şi conservator şi să ignore nevoia lor de căldură sufletească şi de afecţiune.

 

Tatăl Vărsător

Copiii sunt singurele fiinţe pe care Vărsătorul e dispus să admită că le iubeşte din tot sufletul. Atent la nevoile şi dorinţele lor, tatăl se dă peste cap să le împlinească. E în stare să se joace ore în şir cu cei mic, dar urmăreşte mai ales să le insufle spiritul competitiv şi dragostea pentru studiu. Îi provoacă la testarea cunoştinţelor de cultură generală, la dezlegarea problemelor, îi învaţă şah etc.
Are metode educative care le stimulează interesul. Tatăl Vărsător are însă o problema: copiii lui să fie independenţi, dar în acelaşi timp să-i dea ascultare, contradicţie ce poate naşte periodic conflicte aprinse, dar pasagere.

 

Tatăl Peşti

Blând şi grijuliu ori excentric şi dezordonat, tatăl Peşti are darul de a înţelege sufletul copiilor lui şi de a le pătrunde în inimă. Îi simte, îi intuieşte. Se transpune împreună cu ei în lumea basmelor pe care le citesc împreună, are foarte multă imaginaţie, desenează şi cântă cu ei, îi încurajează să-şi facă prieteni şi să iubească animalele.
Antitalent în treburi de rutină zilnică şi slab la capitolul disciplină, poate fi acuzat că este un părinte prea indulgent. În realitate, preocuparea lui pentru copii rămâne destul de inconstantă, întreruptă de propriile-i miraje şi căutări, care-l pot absorbi cel puţin la fel de mult.

 

 

Foto 1: shutterstock.com

Foto 2: shutterstock.com

Foto 3: shutterstock.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


Recomandari
Unica.ro
Recomandari shopping
Glamour.ro
Mai multe din Familie