Ce mananca bebelusul nostru?

Vitamina E previne agresiunea radicalilor liberi, o forma de anemie si afectarea tesutului nervos. Se gaseste in uleiul de masline, porumb si floarea soarelui (presate la rece), cerealele imbogatite, avocado.

Vitamina K contribuie la mentinerea sanatatii oaselor. Vitamina K este produsa in organism de bacteriile benefice din tubul digestiv. Surse de vitamina K: salata verde, broccoli, spanac, galbenus de ou.

Vitaminele B actioneaza impreuna. Vitamina B2 sustine metabolismul, vederea si pielea. Surse: lactate, cereale integrale imbogatite, oua si broccoli. Vitamina B6 asigura functionarea celulelor nervoase si prevenirea anemiei, intarirea imunitatii.

Vitamina B12 sustine formarea globulelor rosii si sistemul nervos. Se gaseste in produsele de origine animala, cereale imbogatite si drojdia de bere.

Se gaseste in carnea rosie, de pui, peste, banane, soia. Folatii (acidul folic) – in sucul de portocale, legume, spanac, capsune, mazare, cereale imbogatite, paine, orez, paste. Tiamina – in legume, cereale integrale imbogatite, paine.

Acidul pantotenic sustine productia de aminoacizi si hormoni si se gaseste in cartofi, rosii, cereale integrale, galbenus si carnea de pui. Vitamina B3 (niacina): lapte, peste, carne, cartofi, porumb, cereale, legume.

Vitamina C sustine imunitatea, productia de colagen, absorbtia fierului si vindecarea ranilor. Se gaseste in: citrice, rosii, piersici, mango, ardei gras, broccoli si kiwi.

Minerale
Pentru o sanatate optima, micutul are nevoie de cel putin 22 de minerale. Iata patru dintre acestea:

Calciul este mineralul care se gaseste din abundenta in organismul copilului. Calciul ajuta la formarea oaselor si a dintilor. Organismul acumuleaza calciu inca din copilarie, pentru a-si mentine un sistem osos puternic.

Oasele constituie si o rezerva de calciu pentru functionarea inimii, coagularea normala a sangelui, activitatea musculara. Cele mai importante surse naturale de calciu sunt, fireste, lactatele (lapte, branza, iaurt), dar calciu se mai gaseste in cerealele imbogatite si legume.

Fluorul protejeaza dintii. Dupa ce au aparut dintii de lapte, fluorul intareste smaltul impotriva bacteriilor care produc carii. Apa potabila contine foarte putin fluor. Laptele praf pentru copii poate fi imbogatit cu fluor daca la prepararea lui se foloseste apa fluorurata.

Citeste cu atentie eticheta de pe sticla de apa. Concentratia optima in fluor a apei de baut este cuprinsa intre 0,7 si 1,2 parti la un milion (ppm). Fierul are un rol esential in cresterea si dezvoltarea copilului. Deficienta de fier e una dintre cele mai raspandite, afectand deopotriva sugarii, copiii mici si femeile gravide.

Bebelusii hraniti natural nu au nevoie de suplimente cu fluor in primele luni de viata, dar au nevoie mai tarziu, dupa aparitia dintilor de lapte.

Pentru ca au un ritm de crestere rapid, bebelusii si copiii mici au si cel mai mare risc de deficit. Copiii nascuti prematur, care nu se dezvolta bine in timpul sarcinii si nascuti din mame cu diabet, sunt supusi unui risc crescut de aparitie a deficientei de fier, respectiv a anemiei prin deficit de fier.

Laptele de mama si cel praf imbogatit furnizeaza cantitati suplimentare de fier. La fel, cerealele imbogatite si carnea, care contine fier hemic, cel mai bine absorbit.

Zincul participa la formarea ADN-ului, regleaza nivelul de glucoza din sange, ajuta la cresterea imunitatii. Se gaseste in carne, iaurt simplu, lapte, cereale imbogatite, legume si tofu.

Text: Mihaela Doina Radulescu; Foto:Dreamstime.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie