Ce spun nutritionistii despre diete?

De ce ne ingrasam?
Fiecare dintre noi alege sa dea vina pe alta latura a vietii pentru kilogramele adaugate peste noapte'. Vina cea mai mare o poarta, in acceptia pacientilor care se prezinta la cabinetul doamnei Mindrescu, afectiunile legate de glanda tiroida. In realitate, insa', spune nutritionistul, sunt putini aceia care chiar s-au ingrasat din acest motiv, iar el poate fi eliminat usor, prin realizarea de analize'.

Unii s-au ingrasat pentru ca au renuntat la activitatea fizica, au fost sportivi profesionisti si, la momentul la care nu au mai facut sport, au adaugat kilograme. Renuntarea la fumat este iarasi o cauza frecvent acuzata de pacientii care se adreseaza nutritionistului.

Mesele neregulate sunt, insa, dupa parerea doamnei doctor Mindrescu, principala cauza pentru care ne ingrasam. Ne-am obisnuit sa facem din mesele zilnice un eveniment, le tratam cu importanta si, fiind putine pe zi si neregulate, le incarcam mult caloric .' Varsta, alaturi de modificarile hormonale din viata femeii (menopauza, spre exemplu) aduce multi pacienti la consultatii.

Recomandari specifice
Eu recomand intotdeauna o dieta echilibrata, bazata si pe obiceiurile alimentare ale pacientului, dar si pe gusturile sale culinare. La primul pas vreau sa vad cum reactioneaza la un regim hipocaloric.', spune Nicoleta Min­drescu.

Ca regula generala – pe care o putem folosi si noi, oricand – se vor evita glucidele, caci ele sunt responsabile cu ingrasatul. In prima perioada de dieta se vor slabi cam 500 g – 1 kg pe sapta­ma­na, iar dupa doua – trei luni ritmul se va incetini.

Acesta e momentul la care doctorita Mindrescu recomanda introducerea activitatii fizice in program, alaturi de medicatia antiobezitate. Ultima faza cere ambitie din partea pacientului, pentru ca cele cinci – zece kg ramase pana la greutatea ideala sunt cel mai greu de dat jos'.

Pragul greutatii sanatoase
Lygia Alexandrescu, lector universitar, consultant de nutritie are ca pacienti oameni cu motivatii diferite: Majoritatea vor sa piarda excesul ponderal.

Altii au greutatea mai mica decat cea normala si vor sa ajunga la cea sanatoasa, in mod sanatos, altii doresc sa invete sa se hraneasca echilibrat si sa previna obezitatea, si, nu in ultimul rand, exista persoane care sufera de diverse afectiuni care necesita urmarea unei diete specifice.'

Cei care se adreseaza pentru consultanta sunt in principal cei cu greutate peste medie: Numarul persoanelor cu greutate corporala mai mica decat cea normala care se prezinta la cabinet este nesemnificativ in raport cu cel al persoanelor supraponderale.'

Lygia le recomanda Un program nutritional personalizat, care are ca scop in primul rand furnizarea tuturor nutrientilor necesari organismului si unei vieti sanatoase si echilibrate.'

Isi ajuta pacientii sa invete principiile alimentare, modul corect de combinare a acestora si sa constientizeze actul de alimentatie, cu toate implicatiile sale. Dieta propusa este personalizata, nu face schimbari majore si abrupte in tranzitia de la vechile obiceiuri alimentare la noul mod de hranire.

Succesul
Reusesc sa slabeasca cei care vor cu adevarat sa-si schimbe viata, starea de spirit si de sanatate. Imaginea despre dieta reusesc sa si-o faca dupa ce urmeaza un program de nutritie bine intocmit', considera Lygia. Usor nu e, insa motivatia, vointa si rezultatele care nu se lasa asteptate sunt cei mai importanti factori sa continui.'

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport