Comunica cu bebelusul

Viata reala
Desigur, nu ai cum sa traiesti pe toata perioada sarcinii intr-un palat roz de clestar, oricat de mult ti-ai dori asta. Vei fi supusa stresului, agitatiei, spaimelor, oboselii cauzate de noptile de nesomn ori cine mai stie caror provocari.

Totusi, nimeni nu isi propune sa te mute departe de viata reala: cu siguranta, copilul trebuie pregatit si pentru etapele mai putin pla­cute ale vietii, pentru confruntarile carora va trebui sa le faca fata.

Este important pentru el sa stie ca exista si lucruri care pot fi deranjante, insa e suficient sa le „recu­noasca (mai precis, sa recu­noasca hormonii stresului) si sa fie convins ca le poate infrunta, apoi depasi cu succes. Astfel, are chiar mai multe sanse sa reactioneze adecvat, pe viitor, in conditii de stres.

Ce ai de facut pentru a-i determina o astfel de atitudine de viata este sa iti controlezi acum starile. Nu te lasa influentata de cei din jur. Adesea, cineva strain de tine iti transmite o stare de nervi, te provoaca sau te tulbura. Constientizeaza motivele pentru care te-ai enervat si ai sa vezi ca, adesea, nu merita.

Ce transmite copilul?
Poate ca iti prinde bine sa stii ca nu doar tu ai ceva de oferit: bebe­lusul te sprijina si te sustine cu propriile lui metode. Se spune adesea despre mamici ca „infloresc in perioada sarcinii. Ele arata mai bine, mai frumoase, mai tinere. Organismul tau va fi rege­nerat in perioada sarcinii, primind de la bebelus o multime de hormoni de crestere.

Nici nu este de mirare: porti in tine un organism extrem de tanar, capabil de mici miracole. In plus, sentimentul de unitate pe care ti-l da convieturiea cu o fiinta atat de delicata si de deschisa este, psihologic, o sursa de liniste inestimabila. Profita de aceasta stare!

63% dintre copiii mamelor cu precupari literare in perioada sarcinii (in special citit cu voce tare) au invatat sa scrie ina­in­te de a merge la scoala. Obiceiurile mamei in perioada sarcinii au efect mai ales in domeniile care se „aud, nu in cele legate de alte simturi. Un alt exemplu: preocuparile muzicale sporesc sansele de a avea un copil „talentat la muzica, in conditiile in care talentul nu este considerat un dat genetic.

Un fel de exercitiu in doi
De fapt, tu vei vorbi, iar micutul va asculta. E vorba de un exercitiu pe care ai putea sa-l faci periodic, zilnic sau cat mai des cu putinta. Multe mame il aplica si fara sa aiba cunostinta de el, pur si simplu din in­stinct – cand copilul e agitat, ele pun mana pe burtica si mangaie un loc anume, sau chiar vorbesc cu bebe­lu­sul.

Noi iti propu­nem sa faci in mod constient acest lucru, stiind ca astfel ii oferi copilului o atitudine pozitiva de viata. Retrage-te intr-un loc linistit, asaza-te intr-un sezlong, inchide ochii si res­pira adanc. Relaxeaza umerii si lasa-ti gandurile sa zboare.

Povesteste-i copilului tau lucrurile la care te gandesti, dar fa-o intr-o maniera pozitiva si fiind ferm convinsa – chiar daca ai proble­me cu care te confrunti – ca le vei rezolva cu bine. La final, asigura-l pe cel mic ca este in siguranta la tine in burtica si ca este iubit…

Text: Alina Miron; Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltare