Copii de-a dreptul… stangaci: legende si adevar

Copilul expus la doze mari de testosteron se va naste, cel mai probabil, stangaci, crede Geschwind, care mai face legatura intre emisfera dreapta, dominanta, si deficientele de sistem imun sau dizabilitatile de invatare, ca dislexia sau balbaiala.

Alte teorii fac legatura intre „stangacie si nivelul de stres al mamei din timpul nasterii, in timp ce o ipoteza care are din ce in ce mai multi adepti sustine ca expunerea la ultrasunete in timpul sarcinii afecteaza creierul fatului, si ca femeile care au facut mai multe teste pe baza de ultrasunete in timpul sarcinii vor avea un copil stangaci.

Stangacia se mosteneste?
Parintii stangaci vor avea, in procent de 30-40%, la randul lor, copii stangaci. Sustinatorii originii genetice a „stangaciei aduc ca argument in batalia cu cercetatorii care cred ca aceasta este mai degraba o deprindere dobandita, cazurile in care copii stangaci adoptati nu au putut fi „dezobisnuiti de a-si folosi mana stanga.

Pe de alta parte, geneticienii nu au prea multe argumente, dat fiind ca inca nu a fost evidentiata o gena anume, responsabila pentru abilitatile noastre de stangaci sau dreptaci. Ca exista si cauze genetice stau marturie exemple concrete: familii intregi de stangaci.

Multi dintre membrii familiei regale britanice sunt stangaci, de exemplu, iar istoria britanicilor mai mentioneaza un intreg clan de stangaci. Nobilii din familia Kerr si-au construit fortarete cu scari in spirala inversa acelor de ceas, pentru ca spadasinii stangaci ai familiei sa se poata apara mai usor de atacatori.

Experimente… istorice

Daca tot vorbim despre istorie, trebuie sa aducem in discutie si teoriile celor care sustin ca, la inceputuri, numarul dreptacilor si al stangacilor a fost egal. Cei care erau dreptaci aveau insa mai multe sanse de a supravietui in lupta folosind mana dreapta pentru atac si stanga pentru aparare, scutul fiind astfel in dreptul inimii.

Dovezile arheologice arata insa ca oamenii erau dreptaci sau stangaci cu mult inainte ca armele sa apara, ceea ce anuleaza oarecum teoria pe care tocmai v-am expus-o. Singurele argumente stiintifice care s-au impus in mijlocul teoriilor despre stangaci tin de „impartirea creierului.

De mai bine de 100 de ani, se stie ca diferite regiuni ale creierului sunt responsabile de abilitati distincte.

Cele mai spectaculoase au fost rezultatele cercetarilor in timpul carora in jumatate din creier s-a introdus anestezic si s-au urmarit reactiile: cand partea „adormita a fost cea stanga, cei mai multi dintre subiecti si-au pierdut temporar abilitatea de a vorbi, desi au putut sa cante (aceasta fiind o abilitate care „tine de emisfera dreapta a creierului).

Astazi, metode mai putin invazive, dar mai precise, pot releva cum, de exemplu, sa asculti pe cineva vorbind activeaza anumite zone ale creierului din emisfera stanga, in timp ce sa citesti activeaza cu totul alte arii, din spate si lateral.

Sunt stangacii mai inteligenti?
Poate va amintiti (sau nu…) de la orele de anatomie: creierul uman este impartit in doua emisfere distincte, legate doar de o fasie ingusta de terminatii nervoase. Partea dreapta a creierului controleaza muschii de pe partea stanga a corpului, partea stanga activeaza muschii de pe partea dreapta.

In cazul dreptacilor, „centrul de control este situat pe partea stanga a creierului, in timp ce stangacilor le sunt mai dezvoltate terminatiile din emisfera dreapta.

Centrii vorbirii, de exemplu, sunt localizati de obicei in partea stanga a creierului, dar in cazul stangacilor ei functioneaza fie pe partea dreapta, fie in ambele emisfere ale creierului. Cu alte cuvinte, creierul stangacilor este diferit si realizeaza mult mai multe conexiuni decat cel al dreptacilor.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5


Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din Comportament