Copii de-a dreptul… stangaci: legende si adevar

Statisticile demonstreaza ca viitoarele mame de peste 40 de ani au cu 120% mai multe sanse sa nasca un copil stangaci decat cele care sunt insarcinate la 20 de ani.

Stanga sau dreapta?
Cum se poate determina daca ai un copil stangaci? Exista cateva indicii pe care le poti urmari inainte chiar ca cel mic sa puna mana pe creion si foaie de hartie.

– Poti, de exemplu, sa-i arunci o minge de mici dimensiuni si sa-l rogi sa o arunce inapoi. Observa ce mana foloseste pentru a prinde mingea.
– Vezi in ce mana tine biberonul, linguritele sau castronelul cu mancare, atunci cand e la masa.

– Pune o foarfeca si o hartie colorata pe masa. Roaga-l sa decupeze o forma din hartie colorata.
Uita-te cu ce mana tine foarfeca. Pune o alta hartie, de alta culoare si roaga-l sa decupeze si din aceasta o forma – vezi daca foloseste aceeasi mana sau o schimba, fata de prima data cand a decupat.

– Jucati-va de-a teatrul de papusi. Observa pe ce mana isi asaza papusa… Toate aceste testari vor fi facute, evident, in joaca, fara a da copilului de inteles ca urmaresti un anumit scop.

Daca isi foloseste mainile in egala masura, este ambidextru, caz in care este bine sa-l incurajezi ca mai tarziu sa scrie cu dreapta. Daca este stangaci, este bine sa-l lasi sa folseasca mana stanga pentru scris.

Cercetarile demonstreaza ca a forta un copil stangaci sa se adapteze la scrisul cu mana dreapta poate avea efecte negative asupra dezvoltarii lui psihoemotionale.

Daca ai un copil stangaci, nu trebuie nici sa te ingrijorezi ca va avea probleme de invatare si adaptare, nici sa presupui ca va fi un geniu (asta ar putea aduce dupa sine multe alte probleme…).

Va trebui doar sa urmaresti care sunt punctele lui/ei slabe si tari, si sa actionezi in consecinta. Evident, acest sfat este valabil pentru orice parinte, in general, nu numai pentru cei care au acasa un copil stangaci.

Dar, data fiind aceasta particularitate, o atentie suplimentara se impune. Pana nu demult, sa fii stangaci era considerat un handicap si in afara de pedepsele aplicate de educatori sau de profesori, copiii aveau de suportat si comentariile rautacioase ale celorlalti.

Dar nici sa se cada in cealalta extrema, si sa i se spuna unui copil stangaci ca este cu totul si cu totul deosebit nu este o solutie.

Trebuie sa i se explice ca fiecare copil are calitati care il fac deosebit, iar daca se simte cumva inferior, e bine sa i se dea drept exemplu un stangaci pe care el il admira. si altele…

– Parintele trebuie sa stea in fata copilului stangaci si sa-i arate ce sa faca – acesta vede lucrurile in „oglinda.
– Intr-un studiu de acum cativa ani, sase din zece chirurgi americani stangaci chestionati pe subiect au raspuns ca nu s-ar lasa operati nici in ruptul capului de colegi de breasla, de asemenea stangaci…

Cateva precizari
Cum scriem nu este neaparat un indicator al mainii determinante, pentru ca tot stangaci sunt socotiti cei care scriu cu dreapta, dar in rest folosesc cu preponderenta mana stanga pentru alte activitati casnice sau de ingrijire personala. Cercetatorii au diferentiat trei tipuri de stangaci.

Cei „naturali folosesc mai mult emisfera dreapta a creierului, in timp ce stangacii „dobanditi sunt cei care ajung sa foloseasca mana stanga din cauza unor dizabilitati sau fiindca li se induce acest lucru. Se vorbeste si despre stangacii patologici. Intre 20 si 30% dintre persoanele cu retard sau afectiuni grave mintale sunt stangaci, se arata intr-un studiu controversat. In cazul lor este vorba despre o „defectiune pre sau postnatala a creierului.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5


Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din Comportament