Copii de-a dreptul… stangaci: legende si adevar

Ce spun unii, ce cred altii…
Teme de cercetare

Procentajul de stangaci este aproximativ constant, peste tot in lume, cu cateva exceptii. Dorothy Bishop, o cercetatoare care a dedicat multi ani studierii fenomenului, a observat ca in British Columbia circa 22% dintre bastinasi erau stangaci in anii 1990 – un record absolut.

In general, oamenii mesteca pe partea dreapta. Asa cum ati putea ghici, studiile releva ca stangacii mesteca mai mult pe partea stanga… Numarul barbatilor stangaci este mai mare decat cel al femeilor.

Cativa teoreticieni au sugerat ca acest lucru are de-a face cu nivelul testosteronului, care afecteaza dezvoltarea inegala a emisferelor creierului. Dintr-un grup de copii cu varste intre 12 si 18 luni, care foloseau limbajul semnelor, 82% utilizau predominant mana dreapta pentru a comunica.

Adultii care vorbesc prin semne si care au suferit leziuni pe partea stanga a creierului, care le-au afectat centrul vorbirii, si-au pierdut abilitatea de a „vorbi cu inteles, dar isi pot folosi mana dreapta pentru alte activitati.

In grupa de varsta peste 50 de ani par sa fie semnificativ mai putin stangaci. Explicatia e data in parte si de faptul ca, pana nu demult, stangacii erau marginalizati. In Statele Unite ale Americii, 12% dintre tinerii de 20 de ani sunt stangaci, in timp ce doar 5% dintre persoanele de 50 de ani folosesc in mod preponderent mana stanga. In randul octogenarilor, procentul stangacilor este mai mic de 1%.

Absolventii stangaci ai unei facultati americane erau, in medie, cu 25% mai bogati decat fostii lor colegi dreptaci, se arata intr-un studiu realizat la sfarsitul anului trecut. No comment!

Ce spun specialistii:
Cristiana Haica, psihoterapeut
Ar fi bine sa incurajati si folosirea mainii drepte de catre un stangaci – se dezvolta echilibrat ambele emisfere cerebrale. Hai sa desenam cu ambele maini la fel este un joc potrivit in acest sens. Stangacii sunt, intr-adevar, mai creativi, emisfera dreapta avand legatura cu inteligenta emotionala. Potentati-le aptitudinile!.

Liliana Gagiu, neurolog
Copiii stangaci sunt obisnuiti. Patologic, au aceleasi probleme ca si dreptacii… Concluziile temelor de cercetare pe acest subiect dau nastere la multe speculatii. Lucrurile nu sunt deloc clare. Cert este ca acolo unde, intr-o familie, exista stangaci, mai mult ca sigur vor mai exista.

Carina Bobe, institutor
Este o greseala sa fortezi un copil stangaci sa scrie cu mana dreapta si nu cred sa mai existe pedagogi care sa incerce acest lucru… Stangacii sunt, intr-adevar, diferiti, dar nu in acceptiunea negativa a cuvantului. Ei memoreaza informatii de tip vizual sau auditiv mult mai repede decat colegii lor dreptaci. si au aceeasi indemanare ca a acestora.

Dinu Albu, genetician
Nu s-a identificat o anumita gena a «stangaciei» sau a «dreptaciei». Paradoxal, utilizam denumirea „stangaci pentru persoane care folosesc emisfera dreapta a creierului si sunt considerati dreptaci cei guvernati de emisfera stanga. Parerea mea este ca, mai degraba, societatea moduleaza un (teoretic) ambidextru, ca dreptaci sau stangaci.

Liliana Gagiu, neurolog
Copiii stangaci sunt obisnuiti. Patologic, au aceleasi probleme ca si dreptacii… Concluziile temelor de cercetare pe acest subiect dau nastere la multe speculatii. Lucrurile nu sunt deloc clare. Cert este ca acolo unde, intr-o familie, exista stangaci, mai mult ca sigur vor mai exista.

Stangacii traiesc, in medie, mai putin cu noua ani, se arata intr-un studiu al anilor 90. Autorii studiului puneau acest lucru pe seama accidentelor suferite de stangaci in timp ce manuiau echipamente pentru dreptaci.

Text: Simona Calancea Dumitrascu, Foto: Andrada Igna.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5


Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din Comportament