Copii de bani gata

Este prea tarziu?
Uneori, da. Daca copilul de bani gata are 18 ani, deja este foarte tarziu. Daca nu, mai sunt sperante. Intotdeauna, un copil, de bani gata sau nu, are resursele de a-si reveni din greselile educationale ale adultilor care il inconjoara daca se aplica metodele potrivite.

Daca parintii isi dau seama la timp de diferenta dintre a face lucruri pentru binele copilului si a face lucruri pentru rasfatul si imbuibarea lui. Culmea, copilul isi da intotdeauna seama. Uneori si spune. Dar nu are de ce sa traga el semnalul de alarma.
Dar parintii cum isi pot da seama de diferenta dintre aceste lucruri?

Tinand seama de cateva principii:
– copiii au nevoie in primul rand de parintii lor, nu de obiectele pe care ei le pot produce pentru copii;
– nu dau copilului mai mult decat strictul necesar (din punct de vedere financiar), pentru ca orice surplus produce paguba, nu progres (ce e mult e abuz);

– il invat pe copil sa „pescuiasca, nu sa manance pestele adus de mine, caci maine el nu va sti sa isi aduca pestele nici lui, nici sotiei lui, nici copilului lui;
– pun copilul in situatii de a-si dezvolta creativitatea, spiritul intreprinzator, modalitati eficiente de satisfacere a dorintelor lui, nu i le pun sub nas, deoarece orice „muschi nefolosit se atrofiaza, inclusiv cel al mintii;

– cu cat sunt mai bogat si am mai multe posibilitati, cu atat copilul meu trebuie sa inceapa sa invete mai „de jos, pentru a se putea ridica pana la nivelul familiei si peste;

– inainte de a-mi transforma copilul, altfel nascut normal si sanatos, intr-un copil de bani gata, trebuie sa ma gandesc, de cate ori ma mananca palma sa cumpar ceva pentru el – la ce ii foloseste? Ii trebuie cu adevarat? Il face mai destept, mai fericit in mod real acest obiect (a suta bluzita, a mia pereche de pantofi, al milionulea telefon mobil?), iar fara aceste obiecte sanatatea lui fizica si psihica ar avea de suferit? Daca raspunsul este „nu, atunci du-te si pune banii la banca sau investeste-i eficient!

Copilul si banii
A-ti invata copilul sa aiba o relatie eficienta cu banii, cu bogatia este un efort care aduce beneficii imense, pentru totdeauna. Copiii care nu au parte de astfel de lectii sufera consecintele toata viata. Scuzele inventate de parintii care nu fac acest lucru sunt intotdeauna inacceptabile.

Ce sentimente sau ganduri mana un parinte sa trimita copilul la gradinita cu lanturi si bratari de aur, cu telefon mobil (adevarat), cu bani, cu posetuta cu cosmetice? Se gandesc ca astfel copilul e mai destept, mai frumos, mai sanatos?

A fi copil „de bani gata este o pozitie victimizanta, o pozitie de inferioritate. Chiar daca aparent polarizeaza atentia, copilul „de bani gata este folosit, desconsiderat, „gelozit. Parintii lui ii dau totul, dar nu si sansa de a reusi in viata.

O relatie sanatoasa cu banii
Chiar daca avem bani, este bine sa pastram masura in relatia financiara cu copilul nostru. Ar trebui sa avem cateva reguli de conduita pe care sa le recitim cand avem impulsul de a face prea mult pentru copil.

Include si copiii in discutiile legate de „finante, in luarea deciziilor care ii privesc, pe fiecare, in raport cu varsta lui.

Explica-le, de la inceput, ceea ce pot sau nu pot sa faca (regulamentul de conduita al casei, familiei) si care ar fi consecintele daca incalca regulile; in absenta unor reguli de convietuire, nu poate exista disciplina, iar disciplina financiara este secretul reusitei.

Include in acest regulament si treburi casnice pe care copiii sa le faca – fara recompensa in bani sau jucarii – in raport cu varsta lor.

Impartaseste si copiilor dorintele tale despre lucrurile pe care le-ai vrea, dar nu ti le permiti, pentru ca ei sa stie ca si parintii isi spun „nu dorintelor si pot amana realizarea lor pentru atunci cand vor putea face sau avea acel lucru.

Text: Cristiana Haica, Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie