Copiii nostri: informati sau neglijati?

Rupert Murdoch a tinut un discurs celebru in care se „autodenunta” ca „imigrant digital” prin comparatie cu, ii numea el, „nativii digitali”.

Copiii nostri, ne place sau nu, sunt nativi digitali. Folosesc cea mai complicata tehnologie fara sa se intrebe cum functioneaza sau care ii sunt efectele.

Ca imigranti digitali, noi trebuie sa citim manuale, sa urmam un curs, sa intrebam colegi mai tehnici, in timp ce copiii nostri gasesc singuri toate butoanele pe care sa apese si pe care noi nu le-am fi descoperit vreodata, desi ne place sa ne consideram adulti inteligenti.

Conform unor studii, inca inainte de a implini varsta de un an, copiii stiu sa apese pe telecomanda pentru a deschide televizorul.

Pentru drumurile lungi, parintii au gasit solutia salvatoare: jocurile pe computer sau desenele animate proiectate in masina. Chiar daca metoda asigura linistea adultilor, nu este recomandat ca cei mici sa stea cu nasul in mini-ecrane mai mult de o ora.

„Copiii care petrec prea multe ore in fata computerului sau a televizorului pot deveni agresivi, in principal din cauza faptului ca isi consuma mult prea mult timp static. Agresivitatea este legata direct si de continutul violent al programelor sau jocurilor pe care le urmaresc” – spune psihologul Cristiana Haica.

In treacat fie spus…

  • Parintii de astazi petrec cu pana la 40% mai putin timp cu copiii decat o faceau cei deveniti parinti acum 30 de ani, si majoritatea timpului pe care il „petrecem” cu cei mici este tot „pasiv”, de fapt, in fata televizoarelor.
  • Deja cand sunt la scoala, mai mult de 64% dintre copii (tot America e punct de referinta, dar, cumva, ma indoiesc ca lucrurile stau mult diferit la noi) au in camera propriul lor televizor sau/si computer – ceea ce le asigura controlul absolut asupra informatiei. Si, Doamne-fereste!, in lipsa vreunui filtru serios, cine stie ce „informatie” pot gasi pe net.
  • Ajunsa in punctul acesta, imi amintesc de disperarea unei colege a carei nepotica i-a povestit cum, in clasa I, la ora de informatica, au intrat pe Internet si au tastat cuvantul sex si ce amuzant a fost, ca au vazut o multime de poze.

Text: Simona Calancea Dumitrascu; Foto: Derek Thomas/Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie