Copilul si parintii vitregi

 37,6% dintre mame si 32,4% dintre tati se joaca cu copilul. Tatii prefera si incurajeaza jocurile in aer liber ale copilului, iar acest lucru pare sa fie agreat si de copil, conform UNICEF.

Este destul de greu sa te adaptezi unei casnicii, sa intri in ritmul vietii in doi, si sa iei si rol de parinte din prima (si nici macar al propriului copil). Orice s-ar spune, chiar nu este un lucru usor. Ca sa rezisti, iti trebuie foarte multa rabdare, energie si enorma dragoste. Dar nu e chiar imposibil. Totul e sa nu te grabesti.

Cum spuneam, toata lumea e cu ochii pe tine, iti pandeste fiecare pas gresit. Tot ce se intampla neplacut copilului este mai intai evaluat in relatie cu parintele vitreg, care va fi mereu primul pe lista „suspectilor”. Va trebui sa te obisnuiesti cu aceste vini imaginare. Dar asa cum ai intuit, este foarte important sa stabilesti o relatie buna cu copilul, asta este tot ce conteaza. Nu incerca sa devii mama lui (sau tatal lui, dupa caz), are deja un exemplar din acesta.

Tu vei fi mereu strainul, dar un strain caruia ii pasa de copil. Nu incerca sa faci pe educatorul, indrumatorul, mai degraba fii partenerul copilului si incearca sa il pui pe copil sa gandeasca si sa aleaga ceea ce e bine pentru el, prin jocul intrebarilor ajutatoare.

Povesteste cu el, razi cu el, joaca-te daca iti place sa te joci (ar trebui sa iti placa, altfel de ce ai intrat intr-o relatie cu cineva care are copii?). Nu uita ca e absolut normal sa fii sau sa te simti respins. Pana la urma, esti un „cineva” care intra in competitie pentru afectiunea copilului.

Nu exista un mod standard de a reactiona
Atunci cand in viata copilului apare un parinte vitreg, datele problemei sunt multe si nu neaparat usor de acceptat. Una este atunci cand parintele vitreg apare ca urmare a decesului unuia din parintii naturali ai copilului, alta e situatia cand noul venit are si el/ea copii dintr-o casatorie anterioara, sau cand apar alti copii in noul cuplu.

De aceea, atunci cand sesizam dificultati in comportamentul copilului, mai bine mergem fuguta la psiholog pentru consiliere. Lasand lucrurile sa mearga de la sine, putem avea surprize neplacute, cu atat mai greu de „reparat” cu cat trece timpul…

Copilul care „primeste” un parinte vitreg incearca o multime de sentimente contradictorii. |n primul rand, se va simti amenintat – daca pierde iubirea si atentia parintelui sau? Uneori, poate sa placa din prima noul personaj si sa se simta confortabil cu acesta, dar se teme ca va supara parintele de acelasi gen daca se poarta frumos cu cel vitreg. Se considera vinovat pentru ca se simte bine cu noul tata/ noua mama.

 Rolul parintilor naturali este acela de a usura adaptarea copilului la noua situatie. De a-i explica ce se intampla, ca nimeni nu ia locul nimanui si ca parintii il iubesc in continuare, iar aparitia unui parinte vitreg nu presupune o inlocuire, ci ca acesta este un nou partener pentru unul dintre parintii sai. Atat. Un partener cu care poate sa se simta bine sau nu, si pe care nu este obligat sa il iubeasca. Dar nici sa il urasca.

Niciun parinte nu ar trebui sa faca si mai grea viata unui copil care „primeste” un parinte vitreg, adaugandu-i propriile frustrari. Asa ca, incercati sa renuntati la ranchiuna, gelozie, dorinta de control asupra vietii partenerului (fostului), la frici, anxietati, sau macar nu le mai manifestati de fata cu copilul. Daca va simtiti depasit/a sau coplesit/a de aceste emotii negative, apelati la un psiholog, este mai ieftin decat sa transformati viata tuturor intr-un cosmar.

Text: Cristiana Haica; Foto: Dreamstime

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie