Craciunul in lume

Franta
Pentru francezi, Craciunul este Noël, iar Mosul, Père Noël. Si in Franta, Craciunul este o mare sarbatoare – unii aleg sa o sarbatoreasca in maniera traditionala, impodobindu-si brazii cu imense funde rosii si lumanari albe, in timp ce altii impodobesc copacii din fata caselor cu cele mai sofisticate decoratiuni, ghirlande de lumini si globuri uriase.

Ungaria
Obiceiurile vecinilor nostri din vest se aseamana destul de mult cu ale noastre. Mos Craciun – echivalentul lui Mos Nicolae de la noi – vine la ei pe 6 decembrie (!) si pune in pantofii copiilor cuminti dulciuri sau jucarii. Pentru cei neascultatori insa, Mosul are niste betisoare aurii…

Pe 25 decembrie, cand la noi soseste Mos Craciun, unguri il asteapta pe Pruncul Isus, cel care le va aduce bradul de Craciun si cadourile.

In Ungaria, brazii trebuie sa fie impodobiti atat cu decoratiuni, cat si cu dulciuri (ciocolata, bomboane, acadele) chiar in prima zi de Craciun.

In aceeasi zi, dar seara, familia serveste masa traditionala, din care nu trebuie sa lipseasca pestele proaspat, orezul si cartofii, iar dupa ce toata lumea a mancat, petrecerea poate sa inceapa. Atunci, cei mici vad pentru prima oara bradul si isi deschid bucurosi cadourile.

Europa de Est
Rusia
Pe vremea fostei URSS, Craciunul nu era sarbatorit deloc (poate doar acasa), rusii marcand cu mult fast sosirea Anului Nou. Exista totusi un Mos Gerila, cel care aducea cadouri copiilor de Anul Nou.

Dupa caderea comunismului insa, rusii au revenit la traditii, sarbatorind Craciunul pe 7 ianuarie, in stil vechi, si in foarte putine cazuri pe 25 decembrie.

Data dubla de sarbatorire a Craciunului se datoreaza faptului ca Biserica Ortodoxa rusa foloseste inca vechiul calendar gregorian pentru stabilirea sarbatorilor religioase. De Craciun, rusii se delecteaza cu placinte si galuste traditionale.

Lituania
Un exemplu de „urmat sunt lituanienii, care il asteapta pe Mos Craciun in toate cele 12 zile premergatoare Craciunului.

Norocosi sunt si turcii de religie crestina, care il celebreaza pe Sfantul Nicolae in cadrul unui festival organizat in orasul sau natal (actualul Demre), pe parcursul a trei zile, in care se ofera si se primesc daruri intr-o atmosfera feerica.

Asia
Iran Pentru iranienii crestini insa, primele 25 de zile ale lunii decembrie sunt zile de meditatie si post, cand toata lumea merge la biserica pentru a-si purifica sufletul.

Ei nu pot sarbatori Craciunul inainte de a se spovedi. De Ajun, la miezul noptii, incepe sarbatoarea. Oare iti poti imagina ca exista oameni care nu au auzit de Mos Craciun?

Ei bine, exista! Copiii iranienilor nu primesc daruri de la Mos; in schimb, parintii au grija sa le ofere haine noi, pe care le vor purta in perioada Sarbatorilor. In Iran, de Craciun, mancarea cea mai apreciata este carnea de pui, preparata in diverse feluri.

Japonia
Daca traditiile europenilor ni se par destul de cunoscute, data fiind apropierea geografica, nu putem spune acelasi lucru despre obiceiurile crestinilor de pe alte continente.

Spre exemplu, desi crestinismul nu e raspandit in Japonia (doar 1% dintre japonezi sunt crestini), in preajma Craciunului, majoritatea locuitorilor din aceasta tara isi decoreaza casele cu crengute de brad si isi fac daruri.

L-au imprumutat pana si pe Mos Craciun, pe care il numesc Hotei-Osho. Acesta are puteri magice si niste ochi fermecati in ceafa, cu care poate vedea daca cei mici sunt cuminti sau nu.

Craciunul japonez nu este o zi care se sarbatoreste in familie, mancand friptura de curcan si cozonac, ci una in care trebuie sa faci lucruri bune, sa vizitezi oameni bolnavi, sa fii bland si generos.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii