Cu familia la mare

Creme, lotiuni si povesti
Pentru multi parinti, cititul etichetelor de pe cremele solare poate reprezenta o adevarata provocare: cifrele si literele de pe acestea arata ca un tablou al lui Mendeleev sau, cel putin, ca o parte a acestuia. Si poate ca n-ai fost tocmai un fan al orelor de chimie la scoala.

Atunci cand achizitionati o crema pentru copiii vostri, fiti atenti la doua lucruri simple: cumparati o crema cu factorul de protectie SPF de minim 30 si alegeti una pe care scrie ca are protectie UVA/UVB (adica ambele, nu doar UVA sau doar UVB).

Nu uita sa reinnoiesti stratul de crema de fiecare data cand copilul intra in apa sau o data la maxim doua ore. Daca stii ca cel mic se balaceste cam mult, iar tu uiti sa-l supraveghezi, apeleaza la o solutie protectoare, care e si rezistenta la apa, precum sprayul colorat de protectie solara pentru copii cu SPF 30, de la Nivea.

Stim ca e cam greu sa tii un pusti sau o pustoaica in frau cateva minute, cat ai nevoie ca sa-l ungi cu un strat de crema! Incearca totusi ca, in loc sa-l fortezi, sa inventezi o poveste atractiva pentru el. De pilda, ii poti spune ca il ungi cu o crema care ii da super-puteri si il face mai rezistent la caldura – iar asta nici macar nu e departe de adevar!

25% dintre copii si adolescenti petrec mai mult de cinci ore pe zi afara in timpul verii, fara a folosi produse de protectie solara.

La ce sa fii atenta
Cand pleci la cumparaturi pentru concediu, va trebui sa ai grija la diverse detalii, care, mai tarziu, va vor fi de mare folos. Nu uita, de exemplu, ca norii, ca si umbrelele, ofera o falsa senzatie de protectie – razele soarelui se pot reflecta, afectand indirect pielea.

  • Dupa aplicarea unei creme de soare, trebuie cca 20-30 de minute ca aceasta sa se usuce si sa ofere o protectie mai buna.
  • Chiar si prin oras, nu uitati sa folositi crema cu factor de protectie solara pe zonele de piele descoperita.
  • Tricourile negre si umbrelele inchise la culoare sporesc caldura. In schimb, ele protejeaza mai bine de razele soarelui.
  • Ochelarii de soare trebuie sa aiba si ei un filtru de protectie. Dar adesea, ochelarii jucarie nu au asa ceva…
  • Cel mai periculos este sa stai la soare intre orele 10:00 si 16:00. Evita expunerea!
  • Alege creme cu factor de protectie mai ridicat, dar aplica-le la fel de des ca si pe cele „obisnuite, adica la doua ore.

Strategii diplomatice
Poate ca te gandesti deja cu groaza la vacanta. Pai, decat sa stai pe plaja inarmata cu tot arsenalul de palarii, creme si, in plus, cu tablita de reguli „de neincalcat, mai bine stai acasa! Ei bine, nu dispera! Iata cateva sfaturi demne pana si de un diplomat, care te vor ajuta sa eviti conflictele fatise.

1. Pe plaja, in ceea ce ii priveste pe copiii mai maricei, pe care greu ii convingi de multe lucruri, incearca sa apelezi la persuasiune in locul fortei. Iata si cateva trucuri functionale: ulei de soare care face pielea lucioasa, sepci si ochelari de soare moderni, cat mai „cool.

2. Pentru copilasii pana in doi ani, jucariile si o cadita cu apa sunt esentiale pentru a-i tine sub umbrela.
3. Tot o metoda de a-i tine sub umbrela pe cei mai maricei: jocurile de grup. Remi, carti, Monopoly, zaruri… Aduceti cu voi jocuri de familie.

Text: Daniela Meltzer, Foto: Ron Chapple Studios/Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice