Cu si despre prietenii imaginari

Sa scapam de probleme
Prietenii imaginari sunt o parte dintr-un proces normal de dezvoltare (un copil care nu are prieten imaginar nu este anormal!). Prietenul imaginar ii poate ajuta chiar si pe parinti – sa identifice o eventuala problema din viata copilului.

Daca prietenului ii este frica de intuneric, probabil ca si copilului ii este frica si incearca sa isi tina sub control frica prin intermediul lui; daca prietenul se poarta foarte urat, asta poate semnaliza faptul ca micutul nostru se simte constrans de prea multe reguli si pedepse, sau copilul incearca prin intermediul lui sa evite ceva ce nu vrea sa faca.

Daca prietenul este preferat – in dauna petrecerii timpului cu alti copii, este bine sa intervenim si sa il ajutam pe copil sa faca distinctia intre real si imaginar.

Prietenii din desene
Desene animate
Izvorat din realitatea „existen­tei prietenilor imaginari la 60-70% dintre copii, serialul Casa Foster pentru prieteni imaginari este un serial de desene animate, castigator al Premiului Emmy, creat si produs de studiourile Cartoon Network. Nu stiu cati dintre parinti au urmarit acest desen animat; oricum, putini dintre copiii de trei ani il urmaresc.

Povestea serialului
Serialul prezinta viata de zi cu zi a lui Mac, un baiat de opt ani, si a lui Bloo, prietenul lui imaginar, care locuieste in casa doamnei Foster – aici, oricarui prieten imaginar al carui stapan nu il mai doreste i se ofera un loc in casa si este dat spre adoptie. Pentru ca Bloo sa nu fie dat si el spre adoptie, Mac trebuie sa il viziteze in fiecare zi (Wikipedia).

Adoptia prietenilor imaginari
Dupa cum ve­dem, si in acest desen, pana la varsta scolaritatii, prie­tenii imaginari sunt „dati spre adoptie, nu mai este nevoie de ei pentru a tine companie copilului. Pentru ca dezvoltarea lor emotionala si cognitiva nu mai ofera spatiu si pentru acesti prieteni.

Amintiri din copilarie
Acesti prieteni nu trebuie sa dispara pur si simplu in neant, ei pot fi adunati intr-o casa a amintirilor din copilarie.

Cum sa-i intampinam pe „prietenii imaginari…

  • Lasa copilul sa preia controlul, sa iti spuna cum ar trebui sa raspunzi sau sa te porti cu prietenul lui ima­ginar. Cand copilul nu vrea sa te includa in relatie, mai bine nu te baga. Dar, daca iti spune sa faci lucruri pentru acel prieten, intra in joc. De obicei, ti se va cere sa-i faci loc si prietenului, sa nu te asezi pe el in masina, sa ii mai pui un scaun la masa sau o farfurie in plus.
     
  • Una este a accepta sa intri in jocul copilului si alta e sa o iei prea in serios, sa te implici, sa iei controlul sau sa iti adaugi propriile idei la aceasta poveste. In acest mod, nu il ajuti sa faca dife­renta dintre real si imaginar si nici sa socializeze. Si nici nu ii dezvolti creativitatea.
     
  • Daca prietenul este „de vina pentru greseli reale si copilul nu isi asuma responsabilitatea, atunci spune-i ca greselile sunt omenesti si ca sunt facute ca sa invatam din ele, si ca il ajutati si voi pe prieten sa curete sau sa repare prostioara.

Text: Cristiana Haica; Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din 2 - 3 ani