Cum comunici cu copiii – acasa si la scoala

In majoritatea cazurilor, experienta de parinte se rezuma doar la 1-2 copii. In schimb, profesorii au de-a face cu sute de copii de-a lungul carierei.

Parintii, chiar daca nu au atat de multa experienta, nu trebuie desconside-rati de profesori; ideal ar fi ca educatia primita acasa sa se completeze cu cea de la scoala.

Parerea profesorului despre copil are o mare greutate in fata parintilor. De aceea, atunci cand un profesor iti spune ca odrasla ta este iesita din comun intr-un anumit fel – in bine sau in rau – trebuie sa il iei in serios.

Critica-l fara sa-l jignesti
Cei mai multi copii incep sa se simta stanjeniti atunci cand aud comentarii nesfarsite despre comportamentul lor – chiar daca toate remarcile sunt pozitive. Se simt ca si cum ar fi sub supraveghere permanenta.

Altii, atunci cand stiu ca „sunt bagati in seama, ajung sa se obisnuiasca atat de mult sa auda comentarii pline de apreciere referitor la tot ceea ce fac, incat se simt derutati cand nu le mai primesc si nu mai au atata incredere in ei insisi.

O alternativa pentru critica:
Acasa: in loc sa subliniezi ce este gresit, descrie ceea ce e bine si ce mai trebuie facut.
La scoala: in loc sa subliniezi ceea ce nu s-a facut, descrie ceea ce a fost facut si ce mai trebuie facut.

Disciplineaza-l inteligent
Pedepsele ii fac pe copii ostili si nu impiedica o viitoare conduita gresita. Efectul sanctiunii este de a-l face pe faptas sa fie mai prudent pe viitor in savarsirea poznei, mai abil in disimularea urmelor sale si mai ingenios atunci cand nu vrea sa fie prins. Odata pedepsit, copilul ajunge sa fie mai prudent, dar nicidecum mai onest sau mai responsabil.

Pedeapsa corporala ii invata pe copii ca violenta constituie o modalitate de a rezolva problemele. Cercetarile demonstreaza ca acest mesaj este transmis deopotriva celor care pricinuiesc durerea fizica, celor care o suporta, precum si celor care asista la scena respectiva.

Pedepsele precum bataia, jignirile, privarea de anumite activitati care ii fac placere, umilirea in public sunt metode depasite si ineficiente de disciplinare.

In loc sa il ameninti cu pedeapsa:

  • Indica o solutie utila.
  • Exprima o dezaprobare ferma.
  • Spune ce pretentii ai.
  • Arata cum se pot face imbunatatiri.
  • Ofera optiuni.
  • Lasa-l sa simta consecintele purtarii lui.

Rezolvati problemele impreuna
Atunci cand parintii si copiii analizeaza problemele impreuna, gasind solutii potrivite, este mult mai probabil ca acei copii sa incerce sa aplice aceste solutii.

Nu incerca rezolvi o problema cand esti repezit, agitat sau obosit. Pentru a solutiona cu bine o problema dificila, trebuie sa ai timp, sa fii calm si cu mintea limpede.

Asculta ce are de spus copilul – este un pas foarte important. Copiii nu au chef sa coopereze pentru gasirea unor solutii, daca nu le arati mai intai ca tii cont de sentimentele lor.

Fii concis atunci cand iti exprimi sentimentele.
Copiii au capacitatea de a asculta cu atentie declaratiile scurte despre ceea ce simt parintii, dar isi astupa urechile de indata ce acestia incep sa peroreze despre necazurile, sentimentele sau resentimentele lor.

Abtine-te sa le evaluezi sugestiile. Daca vrei sa le dezvolti creativitatea, trebuie sa accepti orice idee, oricat de trasnita.
Elaborati un plan pentru a concretiza decizia finala. Cele mai bune intentii se pot duce pe apa sambetei, daca nu stabiliti de comun acord o metoda pentru a pune solutia in practica, hotarand responsabilitatea fiecaruia.

Nu dati inapoi daca planul esueaza.
E simplu sa-i certi pe copii ca nu s-au tinut de planul facut chiar de ei, dar nu faci altceva decat sa-i indepartezi. Stati de vorba pentru a remedia situatia.

Text: Lacramioara Tiriblecea; Foto: Pavel Losevsky/Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Pas cu pas