Cum ii spui ca e adoptat?

adoptie, adoptat, parinti adoptivi, psihologie

Nu intarzia cu vestea!

Este foarte dificil sa ii explici unui copil toate acestea. Totusi, poti sa il faci sa ad­mita anumite adevaruri evidente – uneori, lumea poate fi nedreapta. Mama naturala nu si-a putut rezolva problemele si nu a fost ni­meni dintre oa­menii pe care ea ii cunostea care sa stie cum sa o ajute.

Trebuie sa mai admiti inca un lucru greu – nici tu nu stii cum sa rezolvi toate proble­mele din lume. Ceea ce stii sigur este ca ai vrut sa adopti un copil, si cand l-ai intalnit pe el, ai stiut ca il vrei pe el si ca vrei sa fii parintele lui.

Inca un motiv pentru care nu trebuie sa intarzii cu anuntul este acesta: daca un prescolar este mai dispus sa accepte cu senina­tate orice explicatie ii dai, un copil mai marisor este mai sceptic si chiar poate sa simta compasiune si sa se simta rau fata de biata lui mama naturala.

Se va simti groaz­nic mai ales cand colegii ar putea spune „mama ta a renuntat la tine. Va dori chiar sa nu mai stie nimeni ca este adoptat.

Cum ai putea face ca durerea sa fie mai usor de suportat? Caci nu o poti face sa dispara. Poti accepta si in­telege sentimentele copilului. Trebuie sa ii si spui asta. Oglindeste-i sentimentele, nu ii spune ce e ca­zul sa simta si ce nu.

Este normal sa nu ai sentimente pozitive legate de faptul ca esti adoptat. Sa nu ai dintr-o data revelatia ca a dat norocul peste tine, ca ai nimerit in aceasta familie care te iubeste. Primul lucru pe care il resimti este cel ca esti al nimanui, ca cineva nu te-a vrut. {i nu este deloc agreabil.

Care poate fi reactia copilului…

Imagineaza-ti ce ai simti tu daca ai afla ca tot ce s-a petrecut in viata ta este o „min­ciuna. Faptul ca cei mici au mai putini ani nu inseamna ca reactiile lor sunt diminuate la scara. Dimpotriva: pot fi furiosi, tristi, apatici si e bine sa fie observati dupa anunt.

Familia care adopta

Trebuie sa stii cand te hotarasti sa adopti un copil ca toata lumea pe care o cunosti va tine sa isi exprime parerea vis-a-vis de gestul vostru. Dar nu uita ca toti cei care isi dau cu parerea, mai ales familiile voastre, nu prea au habar care e treaba cu a adopta.

Ei cred ca va vor tot binele, dar de unde ar putea ei sa stie care este cea mai buna alegere in cazul vostru – sa adoptati sau nu? Raspuns: trebuie sa fie numai si numai decizia voastra.

Numai tu si partenerul tau (daca ai unul) puteti lua o asemenea decizie de viata, caci nu conteaza cat de mult va iubiti familia si prietenii. Voi, si nu ei va veti trezi la 2 noaptea sa hraniti copilul. Voi veti fi responsabili pentru el, nu ei.

Ce iti este de folos

  • Copiii necajesc alti copii pentru multe alte lucruri – ca poarta ochelari, ca sunt grasi.
  • Spune-i ca tu esti un parinte adevarat, ca il iubesti mai mult decat orice, ca nu sunteti personaje de film.
  • Explica-i ca uneori oamenii spun lucruri rautacioase fara sa vrea sa raneasca, din prostie sau nestiinta.
  • Convinge-l ca a fi adoptat nu este de rusine sau ceva rau, este un lucru care tine de sansa si de dragoste.
  • Spune-i ca oamenii mari sau copiii care ii necajesc pe cei adoptati sunt gelosi pe fericirea lor.
  • Daca ai prieteni sau cunoscuti care sunt in aceeasi situatie si care le-au spus copiilor, da-i ca exemplu.

Ce si cand

Sunt lucruri care trebuie spuse, lucruri care nu e cazul sa fie spuse, lucruri care trebuie spuse numai la un anumit moment si intr-un anume fel.

In cazul unei adoptii deschise, de cele mai multe ori copilul stie cine sunt parintii naturali. Trebuie explicat de ce nu traieste cu mama naturala – o varianta co­recta ar putea fi: ea nu era prega­tita sa fie mama. Mai tarziu copilul va intreba: de ce?

Poti da detalii, dar nu uita sa sublini­ezi faptul ca adoptia este permanenta, ca acum este copilul tau. Daca mama aceea mai are si alti copii, el va intreba de ce pe ei ii creste, si pe el – nu. Ii poti spu­ne ca femeia aceea nu putea sa mai faca fata cu inca un copil (daca avea deja altii), nu spune ca ea era rea sau ca e cumva vina copilului ca ea nu l-a vrut.

Va trebui sa ii explici cat mai calm posibil ca acum, legal, tu esti mama lui pentru toata viata.

Text: Cristiana Haica;
Foto: Dreamstime; 123rf.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din Psihologie