Cum pregatim copilul pentru scoala?

Adolescentii din clasa a IX-a percep altfel scoala si relatia cu parintii. Liceul este perioada in care copilul cauta independenta si isi doreste sa exploreze cat mai mult. Fara a-l controla excesiv, discuta cu el despre alegerile pe care le face, indiferent ca este vorba despre grupul de prieteni, o anumita pasiune, excursiile in care vrea sa mearga sau ce invata la scoala.

Desi, aparent, rolul parintelui scade, adolescentul are foarte multa nevoie sa comunice cu familia, sa se simta iubit si inteles.

Ce face copilul dupa ore?
Educatia nu incepe odata cu orele de la scoala si nici nu se termina cu acestea. Copilul este influentat atat de ceea ce face la scoala, dar si de activitatile din timpul liber.

Alege activitati sportive sau care implica miscare, pentru a evita ca, dupa ore, copilul sa ramana captiv in fata televizorului sau a calculatorului.

In afara de sport, iti poti indrepta copilul spre cercurile de ecologie, care il vor invata grija pentru mediul inconjurator, sau cercurile de poezie, desen, lectii de pian, care ii vor dezvolta sensibilitatea si creativitatea.

Temele pentru a doua zi sunt doar o parte din programul copilului si e bine sa fie integrate in activitatile lui, astfel incat sa-i ramana timp si pentru joaca.

O varianta pentru organizarea timpului dupa terminarea orelor o reprezinta programul educational after school', de stat sau privat, prezent in Romania de cativa ani. In cadrul unui program de acest tip, copiii din clasele primare isi pot petrece timpul dupa scoala, asistati de invatatori, psihopedagogi si psihologi scolari.

Copilul care merge la un program after school' isi face temele, se relaxeaza, relationeaza cu colegii si poate urma cursuri de limbi straine, pictura, modelaj in lut, teatru sau arte martiale. Principalul avantaj pe care il prezinta sistemul after school' este siguranta mediului in care isi petrece timpul copilul tau.

Faptul ca persoanele care coordoneaza grupul de copii au pregatire psihopedagogica este o garantie in plus. Gandeste-te ca relationarea cu ceilalti il va ajuta pe copilul tau sa-si dezvolte personalitatea si sa-si faca prieteni atat prin joc, cat si prin activitati educative.

Un aspect important pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand te gandesti la timpul liber al scolarului este existenta unui program zilnic, care sa nu sufere modificari de la o zi la alta.

Nevoia de stabilitate, imbinarea jocului cu temele si invatarea sunt esentiale pentru un elev de scoala generala. In momentul in care se simte in siguranta poate fi creativ si poate explora mediul inconjurator fara probleme.

Petrece cat mai mult timp cu copilul tau!
Un program after school' are dezavantajul ca reduce timpul pe care copilul il petrece in familie. Faptul ca sta putine ore in casa si cu familia poate cauza un sentiment de instrainare si, implicit, iti poate afecta relatia cu el.

Indiferent ca alegi sistemul after school' sau apelezi la bunici pentru a supraveghea copilul dupa ore, programul lui zilnic trebuie sa includa si activitati pe care le faceti impreuna. Puteti alerga prin parc sau va puteti juca cu mingea, bucurandu-va de activitatile in aer liber. Intreaba-l cum i se pare scoala, care materii i se par mai interesante.

Jucati-va impreuna si vei relationa cu el intrand in lumea lui. Implica-l in activitatile din casa, pentru a-i dezvolta sentimentul de apartenenta la familie si pentru a-l ajuta sa inteleaga care sunt responsabilitatile lui fata de ceilalti membri ai familiei.

Comunicand cu copilul, discutand despre ceea ce ii place sa faca sau despre persoanele din jurul lui, vei putea preveni multe dintre problemele cu care se confrunta, iar el va vedea in tine un sprijin si un partener de incredere.

Text: Lacramioara Tiriblecea; Foto: 123rf.com
Articol realizat cu sprijinul Intuitext.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau