Cum prevenim si tratam otita

Retine!

Prima tendinta a parintelui este sa ii amelioreze copilului starea, administrandu-i medicamente inainte de a fi consultat de medic. Trateaza cu atentie si monitorizeaza otitele, deoarece pot duce la afectarea auzului. Antibioticele trebuie prescrise doar de medic. O otita odata diagnosticata trebuie urmarita pâna la vindecare, pentru ca disparitia durerii nu coincide intotdeauna cu vindecarea.

Unele otite pot fi prevenitem altele doar tratate. In toate cazurile, trebuie sa toaletam corect nasul copilului: lavaj cu ser fiziologic sau apa de mare, aspiratie la copiii care nu isi sufla singuri nasul, instalatie de vasoconstrictoare. Dupa consultarea medicului, se administreaza antiinflamatoare,ibuprofen, paracetamol, substante pentru fluidifierea secretiilor, antihistaminice si vitamine .

Sugarul nu ne poate spune exact ce il doare, doar are o stare generala alterata, plânge, se freaca la urechi, are febra, nu doarme, este foarte agitat. O otita nediagnosticata la timp poate duce la complicatii grave, cum ar fi: otomastoidita acuta supurata (prin fuzarea infectiei la osul mastoidian cu sau fara paralizie de nerv facial), labirintita (prin fuzarea infectiei la urechea interna), sau, si mai grav, infectia poate sparge corticala osoasa si se poate extinde la substanta cerebrala, dând meningita sau abces cerebral, afectiuni care necesita interventie chirurgicala de urgenta.

Otita acuta supurata, incorect sau insuficient tratata, se poate transforma in otita seroasa cronica, adica lichidul din urechea medie se transforma intr-o substanta gelatinoasa, timpanul se ingroasa si copilul nu mai aude.  Afectiunea este nedureroasa, cu stare generala normala, dar poate afecta definitiv auzul sau se poate transforma in otita medie cronica supurata, adica poate persista perforatia timpanului, fara durere si cu o scadere minima de auz, dar urechea e pasibila de a se infecta si de a curge la orice raceala, iar auzul va fi afectat in timp.

Cand ne adresam medicului?

Prezentarea la un consult la pediatru sau la specialistul in ORL este absolut necesara in cazul unor rinofaringite trenante sau al suspiciunii de durere la nivelul urechii, atunci când copilul sugar plânge, este agitat, isi freaca urechile, are febra, tulburari digestive, sau in cazul in care din ureche se scurge un lichid. Daca observi o cantitate crescuta de cerumen sau secretii din urechile copilului, adreseaza-te medicului pediatru.

Bine de stiut!

Picaturile de ureche nu ajuta in otite; problema e in spatele timpanului, unde picaturile nu ajung, iar in cazul unui timpan perforat trebuie evitata patrunderea apei in ureche. Toaletarea urechii se va face doar la exterior cu prosopul, dupa baie.
Exista copii care vor face otita oricât de bine i-am ingriji, de aceea e bine sa ii ducem la medic pentru a ne asigura ca totul este in regula.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau