Cum sa ai un bebelus sanatos

Ai grija de tine!

Din momentul in care esti insarcinata, corpul tau nu-ti mai apartine in intregime. Fa tot ce depinde de tine pentru ca bebelusul tau sa vina pe lume sanatos. Fereste-te de oamenii bolnavi si focarele de infectie.

Daca ai deja un copil care se imbolnaveste, chiar si numai de raceala sau gripa, limiteaza contactul cu el. In cazul bolilor contagioase, ar fi bine ca viitoarea mama sa se izoleze inainte ca boala sa se declanseze la cineva din familie sau anturaj. Informeaza-te, in cazul in care ti se pare ca te-ai expune celui mai mic risc.

Cele mai multe tratamente sunt contraindicate in timpul sarcinii. Nu-ti asuma riscuri inutile. Nu este indicat sa pornesti in explorare prin jungla amazoniana in luna a saptea si s-ar putea ca nici macar o plimbare pana la Furnica sa nu fie o idee buna, daca afara e prea cald, drumul nu e bine asfaltat sau daca te simti obosita.

Consulta-ti medicul inainte de a face un lucru care s-ar putea dovedi daunator pentru bebelus.

Din momentul in care esti insarcinata, corpul nu-ti mai apartine in totalitate. Inauntrul tau creste o alta viata…

Fii precauta in timpul sarcinii
Fereste-te, in timpul celor noua luni, de alimentele prea bogate in vitamina A – surplusul dauneaza sarcinii -, evita sa consumi branzeturi nepasteurizate, cu mucegai, care te pot imbolnavi de listerioza, sau oua (pericol de imbolnavire cu salmonella).

Nu manca fructe sau legume, daca nu le-ai spalat bine in prealabil. Si nu frecventa localurile de tip fast-food, in care conditiile de igiena si provenienta marfurilor lasa de dorit.

Precautiuni in plus ar trebui sa ia cele care tin pisici, vinovate de transmiterea toxoplasmozei, si viitoarele mamici carora le place gradinaritul. Se recomanda purtarea de manusi speciale, spalarea temeinica a mainilor si folosirea gelurilor antibacteriene.

Nu ignora!
1.Durerile de cap persistente pot fi un simptom al preeclampsiei.
2.Greata, ametelile, picioarele umflate sunt comune in sarcina, dar vezi care sunt limitele „normalului.

3.Mancarimile palmelor si pielii, care persista, pot indica si o afectiune a ficatului.
4.Crampele abdominale intense pot fi semnul unei iminente de avort sau al unei nasteri premature.

5.Sangerarile ar putea aparea si in cazul unei sarcini ectopice (in afara uterului).
6.Greata te supara din cauza sarcinii doar in primul trimestru. Altfel, poate fi cauzata de o indigestie.

Vrei un bebelus inteligent?
Verifica-ti tirodida! Hipotiroidia afecteaza intre 2 si 7% dintre femeile insarcinate, fara a fi detectata la timp, se estimeaza intr-un studiu publicat in New England Journal of Medicine.

Conform acestuia, copiii nascuti de mame suferind de tiroida si netratate in timpul sarcinii au obtinut scoruri mai mici la testele IQ (in medie, cu sapte procente) decat copiii nascuti de mame sanatoase.

Fa miscare!
Un studiu efectuat pe bebelusii a 20 de mame care au continuat sa faca exercitii fizice in timpul sarcinii, si pe alti 20 ai unor mame care au renuntat la sport, a relevat ca la varsta de cinci ani, copiii „sportivelor au obtinut scoruri seminificativ mai mari la testele de inteligenta.

Verifica daca ai probleme
Durerile persistente de spate pot fi semn de infectie la rinichi sau chiar pot indica inceputul travaliului – daca durerea este intensa, asemenea unei puternice crampe menstruale, se intensifica intr-un interval mic de timp si nu se amelioreaza nici la schimbarea pozitiei.

Exista doua tipuri de durere de spate pe care le resimti in timpul sarcinii: una de tip lombar, care apare din cauza posturii, in special la sfarsitul zilei, si durerea pelvica, ce este caracteristica sarcinii si o vei resimti mai jos de talie, in fese si solduri si spre partea superioara a coapselor. Daca simti durere in osul pelvian, ti se va recomanda fizioterapie sau purtarea unui brau special.

Mame cochete
Nimeni nu-ti spune sa te neglijezi, dar tine cont ca vopsitul parului, de exemplu, este contraindicat in timpul sarcinii. Chiar si in lipsa unor studii concludente in acest sens, este bine sa nu iti asumi riscuri si sa eviti orice procedeu care implica folosirea chimicalelor, in special in primele trei luni, esentiale, de altfel, pentru dezvoltarea fatului.

Opteaza pentru tehnicile care nu permit solutiei sa atinga scalpul. Nu te lasa amagita de etichtele produselor, care sustin ca ar contine vopsea vegetala – nici ea nu e „sigura.

Text: arhiva Edipresse; Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate