Cum să îi spui copilului că e adoptat

Nu amâna să îi spui că e adoptat!adoptat

Este foarte dificil sa ii explici unui copil toate aceste lucruri legate de adopție și statutul lui de copil adoptat. Totusi,  nu trebuie sa intarzii cu anuntul. Pentru că daca un prescolar este mai dispus sa accepte cu senina­tate orice explicatie ii dai, un copil mai marisor este mai sceptic si chiar poate sa simta compasiune si sa se simta rau fata de biata lui mama naturala.

Se va simti groaz­nic mai ales cand colegii ar putea spune „mama ta a renuntat la tine. Va dori chiar sa nu mai stie nimeni ca este adoptat.

Cum ai putea face ca durerea sa fie mai usor de suportat? Caci nu o poti face sa dispara. Poti accepta si in­telege sentimentele copilului. Trebuie sa ii si spui asta. Oglindeste-i sentimentele, nu ii spune ce e ca­zul sa simta si ce nu.

Este normal sa nu ai sentimente pozitive legate de faptul ca esti adoptat. Sa nu ai dintr-o data revelatia ca a dat norocul peste tine, ca ai nimerit in aceasta familie care te iubeste. Primul lucru pe care il resimti este cel ca esti al nimanui, ca cineva nu te-a vrut. {i nu este deloc agreabil.

Reactia copilului când îi spui că a fost adoptat

Imagineaza-ti ce ai simti tu daca ai afla ca tot ce s-a petrecut in viata ta este o „min­ciuna. Faptul ca cei mici au mai putini ani nu inseamna ca reactiile lor sunt diminuate la scara. Dimpotriva: pot fi furiosi, tristi, apatici si e bine sa fie observati dupa anunt.

Familia care adopta
Trebuie sa stii cand te hotarasti sa adopti un copil ca toata lumea pe care o cunosti va tine sa isi exprime parerea vis-à-vis de gestul vostru. Dar nu uita ca toti cei care isi dau cu parerea, mai ales familiile voastre, nu prea au habar care e treaba cu a adopta.

Ei cred ca va vor tot binele, dar de unde ar putea ei sa stie care este cea mai buna alegere in cazul vostru – sa adoptati sau nu? Raspuns: trebuie sa fie numai si numai decizia voastra.

Numai tu si partenerul tau (daca ai unul) puteti lua o asemenea decizie de viata, caci nu conteaza cat de mult va iubiti familia si prietenii. Voi, si nu ei va veti trezi la 2 noaptea sa hraniti copilul. Voi veti fi responsabili pentru el, nu ei.

Cum îl poți ajuta să treacă peste comentarii

Unul dintre motivele pentru care mulți părinți ezită să îi spună copilului că este adoptat este teama de faptul că alți copii îl vor necăji. Dar copiii necajesc alti copii pentru multe alte lucruri – ca poarta ochelari, ca sunt grasi, ca nu au ultimul model de telefon.

  • Spune-i ca tu esti un parinte adevarat, ca il iubesti mai mult decat orice, ca nu sunteti personaje de film.
  • Explica-i ca uneori oamenii spun lucruri rautacioase fara sa vrea sa raneasca, din prostie sau nestiinta.
  • Convinge-l ca a fi adoptat nu este de rusine sau ceva rau, este un lucru care tine de sansa si de dragoste.
  • Spune-i ca oamenii mari sau copiii care ii necajesc pe cei adoptati sunt gelosi pe fericirea lor.
  • Daca ai prieteni sau cunoscuti care sunt in aceeasi situatie si care le-au spus copiilor, da-i ca exemplu.

foto Shutterstock

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din Familie