Cum scapam de colici


Reguli in timpul mesei
Indiferent ca este hranit la san sau cu biberonul, in timpul mesei, bebelusul va fi tinut pe un plan tare sau presat cu burtica pe tine, pentru eructat. Tine cont de faptul ca gazele tind sa se acumu­leze daca bebelusul sta prea mult timp culcat pe spate. Culcatul pe burta este contraindicat dupa masa, fiind un factor de risc in declansarea sindromului de moarte subita; in schimb, la 15 minute dupa masa (daca nu a adormit), bebelusul poate fi tinut cateva minute culcat pe burtica.

Tehnica celor „5S'
Pentru calmarea unui bebelus suparat de colici, pediatrii americani ii sfatuiesc pe parinti sa incerce tehnica celor 5 „S – strange-l la piept, susoteste-i la ureche, leagana-l („swing, in engleza), da-i sa suga o suzeta, pozitionea-za-l pe o parte sau pe stomac!

De obicei, aceasta tehnica nu da gres, spun medicii, care avertizeaza, totusi, ca e posibil sa ai un copil cu care sa incerci totul si sa planga in continuare. In aceste cazuri, trebuie sa-ti gasesti propriul remediu. Si pana l-ai gasit, episoadele de plans dispar de la sine…

Adevar versus legende

  • Bebelusii cu colici sunt viitori adulti nefericiti – este o credinta populara. Evident ca atunci cand sufera un disconfort, un bebelus nu va fi prea vesel, insa comportamentul din timpul perioadei cu colici nu este un indicativ al personalitatii copilului.
  • Colicii sunt cauzati de prea multa stimulare – este o idee in parte adevarata, in parte falsa. Bebelusii sunt obisnuiti cu agita­­­tia inca din viata intrauterina, asa ca pot adormi linistiti aproape oriunde, dar, intr-adevar, prea multe persoane, prea mult zgomot, prea dese schimbari in program ii agita si ii pot determina sa planga. In aceste cazuri, insa, nu este vorba despre colici, ci despre un factor de stres, si odata indepartat acesta, dispare si motivul de plans.
  • Nu exista colici! Bebelusii plang doar pentru ca vor sa te manipuleze. Asta poate fi valabil pentru copii ceva mai marisori, care au avut timp sa studieze relatia cauza-efect (eu plang, mami/tati ma baga in seama). In cazul bebelusilor, insa, nu se poate vorbi despre manipulare. Ei plang pentru ca aceasta este singura forma de comunicare pe care o au la indemana la aceasta varsta frageda, si nu plang niciodata fara motiv (ca nu-l descoperim noi, din prima, e alta poveste).

Exista remedii care sa ajute?
De la ceaiuri, la siropuri si medicamente, exista o serie de remedii pentru prevenirea sau diminua­rea simptomelor asociate cu colicii. Pana nu demult, bebelusilor suferind de colici li se administra bicarbonat de sodiu, substanta antiacida care, insa, poate avea si efect advers, alcalinizand prea tare si accentuand, de fapt, problema. Pe de alta parte, bicarbonatul perturba absorbtia fierului si acidului folic, necesar organismului celor mici. Mararul, chimenul, musetelul, menta sunt recoman­­­­date datorita proprietatilor lor calmante.

Masajul este considerat si el o solutie anticolici, insa unii copii refuza atingerea cand sufera, cu atat mai putin permit parintelui sa il maseze.

Ai nevoie de putin ajutor
Parintii se simt extrem de vinovati si de neputinciosi atunci cand copilul lor plange continuu. Pentru tatal care vine de la birou intr-o casa in care bebelusul urla, si care a doua zi se trezeste dis-de-dimineata pentru a pleca la serviciu „odihnit, situatia este    in­­­­­­­grozitoare, in timp ce mama care sta toata ziua acasa in plans si agitatie este si ea daramata de oboseala si incercata de indoieli: oare fac eu ceva gresit, oare din cauza mea plange bebelusul?

Adevarul este ca orice parinte care se confrunta cu episoadele de colici va avea nevoie de nervi tari. Este extrem de important in aceasta perioada sa profiti – tu, mamico – de orice moment de liniste, pentru a te putea odihni. Apeleaza la cineva care sa te ajute macar cu treburile prin casa, daca nu ai incredere sa-ti lasi copilul in grija altcuiva. Si mai bine ar fi daca cineva (care a reusit sa iti castige increderea) iti poate tine locul pentru cateva ore, timp in care sa te duci la film, la sport sau sa faci orice alta activitate care sa te relaxeze si datorita careia sa te simti cu bate­­riile (mai) incarcate.

Nu dispera! Aceasta perioada nu dureaza o vesnicie si, odata ce ai parcurs-o, nu se mai intoarce (bine, o poti lua de la capat cu al doilea copil…). Incearca, pe cat posibil, sa te feresti de reprosuri la adresa sotului (sau a oricarei alte per­soane care ti se pare ca ti-a gresit), nu administra medicamente dupa ureche (si in niciun caz nu exagerea cu cantitatile), cere sfatul pediatrului si respec­ta-i intocmai indicatiile.

Text: Arhiva Edipresse; Foto: DREAMSTIME, SHUTTERSTOCK.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate