Cum treci peste tragedii

11% este rata mortalitatii infantile in randul copiilor sub un an in Romania, in 2008 – cea mai ridicata dintre tarile membre ale UE, conform Salvati Copiii.

Motive de conflict sunt:

  • lipsa de comunicare
  • atitudinea hiperprotectoare fata de ceilalti copii
  • dorinta de a avea sau nu un alt copil
  • diferentele in a-si manifesta durerea si doliul
  • acuzarea reciproca si sentimentul de vinovatie
  • abuzul de alcool si/sau droguri.

Ce mai putea fi spus? Intrebarile de genul „chiar nu se mai putea face nimic?” le adanceau vinovatia. Isi aminteau cat de greu a fost si cum s-au certat cand a trebuit sa decida ce vor face cu obiectele care apartineau copilului – mama voia sa tina camera neschimbata, caci parea sa tina inca in ea caldura si mirosul celui plecat, tatal voia sa dea totul unei familii sarace, ca sa le faca suferinta mai usoara.

Ea voia sa vorbeasca mereu despre el, sa se uite la poze sau la filmele facute cu el, tatal evita lucrurile acestea, caci durerea era insuportabila. Se acuzau unul pe altul – ea pe el de insensibilitate, nepasare, el pe ea de lipsa de afectiune si tot nepasare fata de copilul ramas in viata si fata de el, partenerul ei. Ea era furioasa, el era extrem de deprimat.

Ea voia sa prelungeasca cat mai mult amintirea si parca senzatia ca cel mic inca mai este, el voia sa schimbe lucrurile si sa faca ceva pentru a fi din nou bine in familia lor.

Ce i-a ajutat sa treaca peste aceste probleme? Faptul ca nu au incercat sa-si ingroape si sentimentele – si le-au comunicat unul altuia oricat de dureros ar fi fost, oricat de mult l-au indurerat sau l-au suparat pe celalalt.

Moartea unui copil te poate lasa golit pe dinauntru de viata, de trairi, de dorinte, esti in stare de soc. Dar ei si-au dat seama, la un moment dat, ca sunt doi oameni singuri si disperati, asa ca s-au prins de mana si s-au regasit.

Pierderea unui copil te arunca in deznadejde, confuzie, furie, depresie, durere nesfarsita, vinovatie, frica si, uneori, ura.

Nu este anormal sa simti asta, este anormal sa negi ca simti asta, sa iti fie rusine sau frica sa admiti ca
simti asa. Ai dreptul sa simti asta.

Durerea ta este imensa si nimeni nu are dreptul sa iti spuna cum ar trebui sa te simti sau sa te porti. Dar nu uita ca ura si razbunarea nu aduc copilul inapoi.

Ziua parintilor de ingeri
Organizatia E.M.M.A. este singura care ofera sprijin acestor parinti si care, in memoria copiilor plecati prea curand de langa noi, organizeaza anual „Ziua Parintilor de Ingeri” – un eveniment absolut special, in aceeasi zi, la aceeasi ora (30 mai, ora 17.30), aprinzandu-se candele si inaltandu-se la cer baloane colorate, concomitent in 18 orase din tara si din strainatate.

Mai multe detalii despre eveniment, dar si cateva sfaturi despre cum sa treci mai usor peste o astfel de experienta devastatoare gasesti pe site-ul www.organizatiaemma.ro.

Text: Cristiana Haica; Foto: Shutterstock.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie