Cuplul afectat de infertilitate


Ce spun specialistii
 

  • Studiile arata ca femei­­­le cu probleme de fertilitate prezinta acelasi nivel de anxietate si depresie ca femeile cu cancer, boli de inima sau HIV, ca cele carora le-a murit cineva drag sau care au divortat.
  • Literatura de speciali­tate sugereaza ca infertilitatea este mai stresanta pentru femei, comparativ cu barbatii.
  • everitatea simptoma­to­logiei creste in cazul pacientilor la care anu­miti parametri sociali sunt accentuati: presiune crescuta asupra lor din partea familiei („voi cand faceti un copil?, „esti cumva insarci­na­­ta?), presiune sociala crescuta (societati tradi­­­­­­-
  • ti­­­­onaliste), femeile care raporteaza relatii „rele (tensionate) cu sotii lor.

Frustrare si dezamagire

Pentru multe femei, a fi mama reprezinta o mare parte a imaginii lor despre ele insele, ca femei; pentru altele, reprezinta o dorinta extrem de intensa. Pana si femeile care nu isi doresc in mod deosebit copii realizeaza asteptarile societatii, familiei in acest sens.

Barbatii nu sunt neaparat supusi unei asemenea presiuni, insa si ei resimt frustrarea si dezamagirea personala si a partenerei dupa fiecare luna fara sarcina. In cazul lor, imaginea este de oameni puternici, care isi reti­­n sentimentele pen­tru a fi alaturi de partenere, iar inferti­­­­litatea de cauza masculina le va pro­duce o mare suferinta. Deseori, infertilitatea conduce spre una din cele mai importante crize pe care cuplul le va intalni pe parcursul existentei sale.

Constientizarea tristetii, neputintei

Pentru foarte multe cupluri, incapacitatea de a concepe duce la sentimente de pierdere a controlului asupra unei parti importante si foarte personale a vietii lor, iar procedurile care au loc in procesul de evaluare a infertilitatii accentueaza aceste trairi. Aceste cupluri au nevoie de oportunitatea de a-si exprima frustrarile, in­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­grijorarile, temerile, de sprijin si disponibilitate pe care nu intotdeauna cadrele medicale implicate in procesul de diagnostic si tratament le pot oferi, si din lipsa de timp, dar si din lipsa unei spe­cializari in acordarea de consiliere psihologica specifica pacien­­­­­­­­­­­­­ti­­­lor cu probleme legate de infertilitate.

Experienta infertilita­­­­­­­­tii, procedurile de tratament specifice reproducerii asistate si succesul sau esecul acestora sunt integrate in istoria de viata a pacien­­­­tilor, si, uneori, peste toate acestea se trece cu dificultate, in func­­­tie de factorii psihologici, sociologici si religiosi. Lupta cu incertitudinea si cu multitudinea de decizii medicale pe care infertilitatea le presupune poate duce la un dezechilibru emotional.

Sunt frecvente sentimentele de pierdere majora, tristete, neputinta, iar constientizarea si acceptarea acestor sentimente este primul pas ce duce la depasirea lor.

Stiai ca…

  • Cuplurile utilizeaza diferite strategii psihologice pentru a face fata infertilitatii, insa aceste strategii pot interfera cu munca medicului. Uneori, pacientii supraestimeaza sansele de succes ale tratamentelor si idealizeaza atat o potentiala sarcina, cat si mult-doritul copil.
  • O alta metoda de adaptare este reprezentata de negare, situatie in care si cea mai mica sansa de succes este negata.
  • Comportamentele ce im­pli­­­ca optimism nerealist, idealizari si negari reprezinta metode de adaptare la situatie. Este impor­tant ca medicul sa le recunoas­­­­­ca pentru a cunoaste si intelege mai bine reactiile pacientilor.

Text: Arhiva Edipresse; Foto: HEPTA, SHUTTERSTOCK.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Fertilitate