De ce nu-i place la scoala?

Sugestii:
– Demonteaza-i scenariul care o face sa-si piarda increderea in sine. „Daca iau o nota slaba la teza, o sa se creada ca sunt o proasta. De ce gandirea asta? A cazut de atatea ori cu rolele si nimanui nu i-a trecut prin cap ca n-ar sti sa mearga bine cu ele.

– Incearca sa nu adaugi alt stres angoaselor ei, nu-i vorbi despre o spaima legata de viitor, o obsesie privind competitia, fiindca anxietatea provine deseori din stres. n Ajut-o sa gandeasca pozitiv. A invatat bine? Atunci n-are de ce sa-si faca griji, doar a luat de atatea ori note bune.

– Pregateste-o pentru situatia care o nelinisteste si ascult-o daca si-a invatat bine lectia. Comentariile doamnei sau ale colegilor o incurca? Atunci, vorbeste in timp ce-si prezinta lectia, ca s-o incurci. In felul asta va invata sa-si stapaneasca emotiile. Daca se teme de teza, da-i tu o lucrare scrisa!

– Pentru a-si face lectiile linistita, inverseaza rolurile: ea iti dicteaza, tu scrii (cu greseli), iar ea te corecteaza. Astfel va tine mai bine minte greselile. Procedeaza la fel pentru calcul – de exemplu, jucati Monopoly si pune-o pe ea sa tina banca.

Se plictiseste
Cosmin (zece ani) nu poate sa se trezeasca dimineata. Nu se indeamna sa mearga la scoala, pentru ca nu-i place nici o materie, isi critica invatatoarea, niciodata nu e atent si nici nu are chef sa-si faca lectiile.

Plictiseala la scoala e un fenomen recent, care atinge momente de varf in clasele a VIII-a si a X-a. Cauzele pot fi multiple, personale sau mai generale. Nu lasa ca situatia sa se agraveze, ci actioneaza de la primele semne. Afla daca a fost descurajat de vreun esec.

A fost ridiculizat de vreun profesor? Are vreun blocaj la o materie anume? Copiii sunt inconjurati de prea multe tentatii, li se satisfac prea repede cele mai mici dorinte, ceea ce le anuleaza disponibilitatea pentru efort si initiativa.

Incurajeaza-i sa duca un lucru la bun sfarsit si sa pretuiasca ceea ce au. Explica-i sensul pe care-l dai tu invataturii, ce ai reusit sa realizezi in viata gratie ei si cat de important este sa continui sa inveti toata viata. Spune-i ca acumularea de cunostinte ii aduce numai avantaje.

Straduieste-te sa-i oferi o atmosfera familiala stimulatoare. Opiniile parintilor despre esecul si reusita scolara, atitudinea lor optimista sau pesimista fata de viata, in general, conteaza in ochii lui mult mai mult decat iti imaginezi. Un copil care nu are chef de scoala nu va fi nici acasa un ingeras. De obicei, camera lui este dezordonata, cu patul nefacut.

Asa cum isi neglijeza camera, isi va neglija si igiena corporala. Dezinteresul fata de scoala merge mana in mana cu cel fata de carte, de lectura in general. Ar fi bine daca te-ar vedea pe tine citind cat mai mult. Puterea exemplului este mult mai mare decat cea a indemnurilor. Ideal ar fi ca in fiecare saptamana sa citesti cate un volum.

Sugestii:
– Vorbeste cu invatatoarea imediat ce apar primele semne de acest fel si nu accepta comentarii vagi, de genul „lipsa de motivare sau „nu munceste destul. Intreab-o foarte concret ce asteapta de la el, care ii sunt lacunele, stabiliti impreuna ce obiective trebuie sa atinga. Transmite-i copilului aceste sarcini, iar el, impresionat de faptul ca tu si invatatoarea aveti aceleasi pareri, se va simti obligat sa se conformeze.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din 6 - 7 ani