De ce sa tii cont in alegerea numelui copilului

Nume rare si trasnite
Celebritatile au dat tonul numelor rare si ciudate. De cand Angelina si-a numit copiii Maddox si Shiloh Nouvel, o serie de fani au imprumutat numele pentru propriii lor copii. Gwyneth Paltrow si-a numit copiii Apple si Moses, actorul Rob Morrow si-a numit fiul Tu Morrow (impreuna, numele alcatuiesc cuvantul „maine”).

Jason Lee si-a botezat copilul Pilot Inspektor, iar David si Victoria Beckham au ales ca nume pentru urmasii lor Brooklin (precum podul), Romeo si Cruz (dupa o bere celebra).

 • Apple este numele ales de Gwyneth Paltrow pentru primul ei copil – „suna dulce si curat”, a declarat in emisiune la Oprah.
   
 • Piersica – De fapt, piersici – este numele fiicei muzicianului Bob Geldof sia Paulei Yates. Peaches Honeyblossom Michele Charlotte Angel Vanessa le mai are ca surori pe Pixie, Fifi Trixibelle si Heavenly Hiraani Tiger Lily.
   
 • Fuchsia – Cantaretul Sting a ales ca nume pentru fata lui, rezultata din prima casatorie cu Frances Tomelty, denumirea unei culori (roz intens). Fuchsia Katherine are acum 27 de ani.

Dupa ce Andreea Esca si Alexandre Eram si-au botezat fiica Alexia, numele a devenit foarte popular in randul viitorilor parinti din Romania. La fel, Sofia, ales de Dana Nalbaru pentru fetita ei, cu varianta Sophie, preferata de Livia Dila pentru fiica sa – a crescut in popularitate. Andreea Marin Banica a optat pentru un nume mai putin sofisticat, insa foarte frumos – Ana Violeta.

Influenta initialei numelui
Anumite cercetari arata ca initiala numelui ne influenteaza deciziile majore. O Simona va fi atrasa de orase sau tari cu initiala S, va invata, probabil, limba spaniola, si, mergand pe aceeasi filiera, va fi atrasa de barbati ale caror nume incep cu S.

Alte studii asupra initialelor arata ca in sistemul educativ american, unde A este echivalenta lui 10 si D si F sunt insuficiente, elevii ale caror initiale sunt A, B si C au rezultate net superioare elevilor cu initiale „codase” in alfabet.

Incepe cu o selectie de nume, pentru care sa cauti si semnificatii. Poti opta pentru un nume modern sau pentru unul cu rezonante istorice.

Inainte de a alege numele, intreaba-te daca:

 • este usor de scris si pronuntat;
 • lumea il retine usor;
 • ce porecle pot deriva din el sau din initialele pe care le formeaza impreuna cu numele de familie;
 • are vreo semnificatie rusinoasa in vreo alta cultura (in industria automobilismului, de exemplu, firmele schimba denumirea masinilor comercializate in anumite tari, din cauza conotatiilor peiorative).

Chinezii cred ca, in functie de elementul zodiacal caruia ii apartinem (lemn, foc, pamant, metal, apa), este bine sa ne alegem nume care sa ne potenteze norocul. Astfel, literele A, B, K, L, U, V – reprezinta Lemnul; C, D, M, N, W, W, X – reprezinta Focul; E, F, O, P, Y, Z – reprezinta Pamantul; G, H, Q, R – reprezinta Metalul; I, J, S, T – reprezinta Apa.

Nume cu influenta negativa
Nume ca Lacramioara (diminutivul de la lacrima), Dolores (durere in spaniola), Soledad (singuratate) aduc rareori bucurii in viata purtatorilor lor.

Numeroase studii arata ca, vrem sau nu, semnificatia numelui nostru se imprima asupra traseului pe care il vom urma. Asa ca, ar fi de preferat sa evitam nume care presupun durere, lacrimi, traume, singuratate, despartiri…

Exista studii care leaga numele rare de un destin nefast si, conform unor superstitii, daca la nastere numele tau este format din 13 litere, vei avea ghinion pe parcursul intregii vieti.

Text: revista Baby;
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nume de copii