Dermatita atopica, o problema frecventa

Poate fi dermatita atopica prevenita?
Dermatita atopica e influentata de factori de mediu, existand factori agravanti cum ar fi: imbracaminte sintetica, lana, spalare excesiva cu sapun, mancaruri iritante (citrice, rosii).

Ajuta de asemenea masuri ca taierea scurta a unghiilor, evitarea transpiratiei excesive, folosirea lenjeriei de bumbac, evitarea prafului in mediul de locuit, cu aspirarea si curatarea lucrurilor care mentin praf, evitarea stresului, mediului poluat, a atmosferei uscate in camera etc

Alaptatul ajuta?
Da, insa nu s-a demonstrat ca alaptatul poate preveni aparitia dermatitei atopice, avand totusi un rol protector in ceea ce priveste severitatea dermatitei la copiii mici.

Testarile alergice ajuta?
Nu. De obicei acesti copii atopici au multiple reactii pozitive la testele cutanate, ceea ce nu ofera beneficii terapeutice, se pare ca aceste reactii pozitive nu au un rol in declansarea dermatitei atopice.

Trebuie copilul sa urmeze o anumita dieta?
Nu. Exista ina anumite alimente care trebuiesc evitate in pusee, cum ar fi cacao, ciocolata, oua, branzeturi fermentate, fructe de mare, alune, soia (alimente histamino-eliberatoare) care agraveaza eczema.

Expunerea la soare e benefica?
Da, dermatita se amelioreaza la soare; atentie insa la arsurile solare sau transpiratia excesiva care pot agrava dermatita.

Poate merge copilul la inot?
Da, insa cu aplicarea prealabila a unui emolient, cu dus dupa inot si aplicare ulterioara de emolient.

Terapiile complementare ajuta?
Nu exista studii stiintifice care sa sustina ca homeopatia, dieta restrictiva, medicina traditionala chineza, acupunctura, etc imbunatatesc dermatita atopica. Aceasta are o evolutie in pusee, uneori aceste tratamente par a ajuta, alteori nu. In plus, unele tratamente pot contine substante periculoase.

In concluzie,ingrijirea pielii in dermatita atopica joaca un rol foarte important, parintii trebuie sa urmeze sfaturile medicului dermatolog, cu folosirea corecta a medicatiei.

Mama va descoperi beneficiile colaborarii cu medicul, cu ingrijirea regulata a pielii copilului cu produse specifice, testate si sigure pentru copil, cu spatierea puseelor de dermatita atopica.

Text: Dr. Monica Darmanescu, medic Primar Dermatolog la Institutul de Ocrotire al Mamei si Copilului Alfred Rusesc.
Foto: Shutterstock.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate