Diabetul zaharat la copii

Toti copiii si adolescentii bolnavi de diabet, prezinta DID-tip1 si sunt obligati sa-si injecteze multiple doze de insulina zilnic pentru a putea trai.

Frecventa DID-tip1 la copil si adolescent in Romania:
Conform ultimelor statistici in prezent sunt aproximativ 35.000 de copii si tineri bolnavi de DID-tip 1.

Cauzele diabetului de tip 1
Factorii ce determina acest tip de diabet sunt doar suspectati, deoarece nu se cunoaste inca o cauza clara.

Se incrimineaza prezenta unui delansator cum ar fi un virus (urlian, rubeolic-„bolile copilariei') care stimuleaza un atac imun asupra celulelor beta din pancreas -(specializate in secretia de insulina), ducand la distrugerea pana la disparitia acestor celule. Datorita acestui fenomen pancreasul nu mai produce insulina decat in cantitati foarte mici sau deloc.

Care este tratamentul pentru diabetul juvenil DID tip 1?
Deficitul total al productiei de insulina face ca DID-tip 1 sa fie dificil de controlat. Tratamentul pentru DID se face sub indrumarea unei echipe medicale certificate si are ca scop mentinerea nivelului normal de glucoza in sange.

Tratamentul consta in multiple injectii cu insulina zilnic. Tot in cadrul tratamentului automonitorizarea este o componenta esentiala. Aceasta insemnand masurarea glicemiei de mai multe ori pe zi respectiv inainte de mese si la 2 ore de la acestea, coreland valorile cu cantitatile de insulina injectate.

Acest lucru trebuie sa-l faca insusi pacientul sau la cei mici, parintii, deoarece nu exista nici o posibilitate de monitorizare medicala non stop. Glicemia mai trebuie masurata si ori de cate ori copilul simte ca exista semne fie de hipoglicemie sau hiperglicemie.

Tratamentul este personalizat si se adreseaza aspectelor medicale, psihosociale si ale stilului de viata. Tratamentul diabetului tip 1 necesita un regim strict care include dieta calculata cu grija, activitate fizica planificata, testarea nivelului glucozei in sange, si multiple injectii zilnice cu insulina.

Cat dureaza tratamentul in DID-tip1?
Tratamentul dureaza intreaga viata, clipa de clipa, zi de zi pana cand se va descoperi o metoda de vindecare.

Este diabetul tip 1 o boala vindecabila?
Din pacate, pana in prezent raspunsul este categoric NU. Acesti copii si tineri se mentin in viata cu ajutorul injectiilor zilnice cu insulina.

Ca raspuns la povara in crestere a bolii diabetice, comunitatea celor implicatii in rezolvarea problemei diabetului au trei directii: sa previna, sa vindece si sa imbunatateasca asistenta medicala pentru diabetici in scopul prevenirii complicatiilor devastatoare asociate acestei boli.

Singurele alternative in vederea vindecarii aflate in diferite faze experimentale in acest moment sunt:
Transplatul de pancreas – se utilizeaza extrem de rar, si numai pentru cazurile cu complicatii majore ale diabetului deoarece implica tratamente drastice cu imunosupresoare pentru tot restul vietii.

Transplatul celulelor producatoare de insulina (islet)- un singur caz in lume reusit, pe termen lung
Crearea unui pancreas artificial, nedifinitivata inca.

Manipulari genetice (celulele de grasime sau cele musculare care nu produc in mod normal insulina sufera o insertie a unei gene umane asociate insulinei-apoi aceste pseudocelule islet sunt transplantate pacientilor cu diabet de tipul1). -se afla in faza de experiment pe animale.

Fiecare dintre aceste abordari comporta numeroase probleme, cum ar fi prevenirea rejectiei de catre sistemul imunitar, gasirea unui numar adecvat de celule producatoare de insulina, pastrarea celulelor in viata. In toate aceste domenii se fac constant progrese.

Care sunt complicatiile cronice ale DID-tip 1?
Practic sunt aceleasi care apar pe termen lung la orice pacient cu diabet care nu-si poate mentine glucoza sanguina la un nivel cat mai aproape de limite normale.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate