Cum recunoaștem dacă diareea bebelușului este gravă. Recomandările medicului pediatru Mihai Craiu

Pe timpul verii, părinții se confruntă cu fel de fel de sănătate ale copiilor, iar cele mai frecvente sunt cele legate de digestie. Din cauza căldurii și a pericolului alterării rapide a produselor des consumate de ei, copiii pot avea probleme cu digestia grave, cu febră și deshidratare.

Acest lucru este valabil și în cazul bebelușilor, unde situația este și mai delicată, deoarece ei se confruntă mai des cu diareea. Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat în mediul online cum pot părinți depista dacă boala diareică a bebelușilor este sau nu gravă. În primul rând, părinții trebuie să observe semnele de deshidratare ale celor mici.

Deshidratare severă înseamnă prezența a 2 din următoarele:

1. Copilul este letargic sau inconștient

2. Nu poate bea deloc sau bea extrem de puțin

3. Are ochii foarte „înfundați în orbite”

4. Pliul cutanat este persistent sau foarte „leneș”

Citește și: Un bebeluș de două luni a murit după ce s-a înecat cu lapte

Deshidratarea ușoară este atunci când:

1. Copilul este agitat, iritabil fără motiv

2. Bea cu sete evidentă. Ar bea anormal de mult față de cât bea de obicei.

3. Ochii sunt „încercănați”, puțin „înfundați în orbite”

4. Pliul cutanat este discret „leneș” – a scris Mihai Craiu, într-un mesaj pe pagina de Facebook pe care o administrează Spitalul virtual pentru copii'.

Apoi, medicul a explicat care este nivelul normal de urinare al unui copil, pentru a stabili dacă există sau nu problem de sănătate.

Un copil care are stare generală bună iar intrările de lichide sunt mai mari decât ieșirile (diaree, vărsături, transpirație, urină) nu are risc de deshidratare.

Câtă vreme copilul urinează normal (NORMAL  = 1-2 mililitri pe fiecare kilogram și pe oră ; un sugar de 8 kg ar trebui să ude pampersul în 5 ore undeva între 40-80 mililitri, în total) totul este sub control.

Dacă nu vă descurcați singuri, cu ajutorul sărurilor de rehidratare orală și al lichidelor clare (NU se oprește alăptarea la sân și nu se înlocuiește laptele mamei cu lapte fără lactoză!!!) trebuie mers la consult medical. Oriunde vă aflați – a adăugat. Dr. Craiu.

Foto – 123rf.com

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri