Dintisorii si alte probleme


Efecte secundare

Medicamentele pe care unii parinti le adminis-treaza copiilor pentru tratarea simptomelor pentru care dau vina pe dinti pot avea efecte secundare precum constipatia sau distrugerea florei intestinale. Potrivit statisticilor, cam 10% dintre copiii mai mici de 12 ani sufera de constipatie. Aceasta trebuie tratata cat mai repede, pentru ca, daca „numarul doi se produce doar cu durere, copilul va refuza sa mai mearga la baie, iar dupa un timp creierul va invata sa ignore semnalele trimise de colon si problema se va complica…

Ce este normal si cand te ingrijorezi

Copiii alaptati au, in mod normal, mai multe scaune pe zi – uneori chiar dupa fiecare masa, daca au „ras biberonul. Copiii alimentati artificial tind sa aiba probleme de constipatie, si in cazul lor, medicii recomanda suplimentarea cu alte lichide – ceaiuri sau apa plata, iar odata cu inceperea diversificarii, consumul a cat mai multe fructe si sucuri de fructe (diluate, pentru a nu irita colonul). 

Schimbarea tipului de lapte poate avea drept efect aparitia constipati­­­ei, la fel cum, in general, orice modificare de dieta influenteaza tranzitul nostru intestinal, fie ca este vorba despre adulti, fie – despre copii. Copiii care consuma mult lapte de vaca (mai gras) au probleme cu costipatia, conform studiilor.

Alte cauze ale constipatiei

In afara unui efect secundar de natura medicala – un tratament medicamentos –, constipatia mai apare si dintr-un motiv foarte simplu: prinsi cu joaca, multi copii uita, pur si simplu, sa mearga la baie.

Constipatia mai are si factori de ordin psihologic – cand un copil schimba mediul si este nevoit sa mearga la o alta toaleta, este posibil sa treaca zile pana sa aiba o nevoie „mai mare. Din pacate, cu cat scaunul ramane in colon si absoarbe toata apa, cu atat va fi mai greu de eliminat, eliminarea va fi insotita de dureri, ceea ce, iarasi, il va determina pe copil sa refuze sa mai mearga la baie. Lipsa curateniei din toaleta de la gradi sau scoala este un alt motiv pentru care cei mici amana momentul mersului la baie, perturband tranzitul intestinal normal.

Modificarile dietei si in special abuzul de dulciuri reprezinta alti factori favorizanti pentru constipatie. Copiii care sufera de constipatie se plang de ameteli, iar scaunele lor pot contine urme de sange. Consumul de multe lichide amelioreaza problema, insa, in unele cazuri, suplimentarea cu lichide nu este suficienta, iar medicul va recomanda si tratamente – medicatie sau remedii naturiste. Fructele si legumele bogate in fibre nu trebuie sa lipseasca din meniu.

Cum calmezi un bebelus suparat

Fie ca are probleme cu dintisorii, fie ca sufera de constipatie, orice copil mic intr-o astfel de situatie este plangacios, iritat, greu de consolat. Ce poti face? Desi nu exista o tehnica demonstrata ca fiind de succes la 100% dintre cazuri, caldura – la propriu, dar si cea sufleteasca – pare sa fie o buna solutie.

Asaza copilul „su­­­parat pe abdomenul tau si, daca ai un scaun de tip balansoar, leagana-l, tinandu-l la piept in timp ce ii canti. Vibratiile par sa functioneze si ele – daca ai un scaun special pentru copii, care vibreaza, foloseste-l cu incredere pentru cateva minute.

Mersul cu masina le distrage atentia copiilor care resimt o stare de disconfort – de altfel, cei mai multi dintre copii adorm in masina. Desigur, pretul benzinei te retine sa mergi pana la Ploiesti pentru a calma un copil suparat de eruptia dentara sau colici, dar merita luata in calcul si aceasta optiune.

Poti apela si la ceea ce se numeste „zgomot alb – desi nu a fost inca pe deplin explicata, s-a observat ca reactia copiilor la zgomote continue, de intensitate redusa, precum sunetul facut de masina de spalat sau de un aspirator silentios, este una de calm, indus aproape instantaneu din momentul declansarii zgomotului.

Muzica (probabil nu Manowar si ACDC, dar sigur Mozart sau Chopin) calmeaza in cele mai multe dintre cazuri un bebelus suparat. Daca niciuna dintre metode nu functioneaza, vorbiti si cu medicul pediatru. Niciun copil nu este deranjat pe termen lung de o problema minora.

Text: Arhiva Edipresse; Foto: HEPTA, SHUTTERSTOCK.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltare