Durerea in timpul nasterii

Dezavantajele epiduralei pentru fat:

  • datorita incetinirii travaliului, creste riscul ca fatul sa coboare cu intarziere sau sa se angajeze gresit, existand posibilitatea nevoii de a fi scos prin operatie cezariana sau prin interventii mecanice (forceps, vid-extractie);
  • exista un risc de a ajunge anestezic in circulatia copilului si sa-i inhibe centrii respiratori, sau capul poate ramane blocat din cauza ca mama nu poate impinge eficient, deci copilul va suferi de lipsa de oxigen, nascandu-se cu diagnosticul de hipoxie la nastere. Asta inseamna ca, pentru o perioada de timp, creierul bebelusului nu este corespunzator oxigenat, ceea ce poate cauza multe traume neurologice, unele dintre ele cu repercursiuni pe viitor.
  • nou-nascutul poate fi usor anesteziat, somnolent si e posibil sa nu mai reactioneze normal la nastere: reflexe si reactii reduse pentru cateva zile.

Avand in vedere toate aceste dezavantaje ale anesteziei epidurale, este bine ca gravida sa discute si cu un neonatolog inainte de a se hotara sa faca o astfel de anestezie.

O alternativa a anesteziei epidurale este nasterea normala naturala, pentru care gravida trebuie sa se pregateasca inca din timpul sarcinii, cu scopul de a-si putea controla durerea din timpul nasterii.

Este foarte importanta practicarea gimnasticii gravidei si educarea gravidei dupa metoda Lamaze, unde se invata acele tehnici si trucuri care ajuta atat de mult mama si fatul in timpul nasterii.

Gravida invata sa priveasca nasterea ca pe ceva natural si firesc, nu cu frica si panica, astfel incat bucuria nasterii sa fie deplina.

Durerea din timpul nasterii are 2 componente:

  • durerea reala, produsa de contractiile uterine;
  • durerea supra-adaugata, produsa de teama, de panica, de senzatia de pierdere a controlului;

Femeia poate ajuta travaliul, poate micsora sau chiar inlatura acea durere adaugata, daca aplica acele metode invatate si exersate la cursurile Lamaze si gimnastica gravidei, daca se lasa condusa de propriul corp si participa mai activ la travaliu:

  • fara restrictii de miscare (miscarea ajuta la coborarea copilului, scurtarea travaliului);
  • adopta pozitii care ii ofera confort (favorizeaza un travaliu mai rapid, mai eficient, diminua durerea);
  • practica tehnici de respiratie si relaxare care ii vor distrage atentia de la durere;
  • constientizeaza actul nasterii, stie la ce sa se astepte, nimic nu o ia prin surprindere;
  • daca intelege ca odata cu fiecare contractie pe care o are se apropie momentul marii intalniri;
  • naste intr-o pozitie benefica (verticala);
  • impinge spontan, atunci cand simte nevoia sa o faca.

Durerea in timpul nasterii are efecte pozitive pe termen scurt si lung: ajuta la constituirea ritmului nasterii, stimuleaza secretia de endorfine in creier care au efect analgezic, intareste atasamentul mama-copil si pregateste femeia pentru responsabilitatea de a fi mama, prin secretia de Prolactina, hormonul care produce laptele matern.

Fii pregatita si te vei descurca fara frica! Si nu uita: Cele 9 luni trec repede…

Autor: Sorana MURESAN, Manager ProMAMA Center – servicii de educare pre si postnatala –
www.promama.ro
Foto: Shutterstock.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere