Educatie in roz si bleu

Schimbarea mentalitatilor
Este interesant ca schimbarea mentalitatilor legate de identitatea sexuala a atins, in cea mai mare parte, femeile si doar intr-o masura extrem de mica barbatii. Femeile lupta pentru egalitate si pentru sanse profesionale asemanatoare cu cele ale barbatilor.

Astazi, pe nimeni nu mai uimeste o femeie-pompier sau o femeie-pilot, iar societatea incepe sa accepte faptul ca si femeile pot fi puternice, independente sau chiar agresive. In schimb, caracteristicile acceptate social in privinta barbatilor au ramas aproape neschimbate.

Barbatii sunt cei duri, agresivi sau galagiosi, iar exceptiile tolerate sunt foarte putine. Este firesc ca aceasta atitudine sociala sa se reflecte in educatia specifica pe care o dam fetitei sau baietelului nostru. Generalizari de tipul «Asa sunt barbatii, duri, nu ai cum sa ii schimbi» sau «Femeile nu stiu sa conduca» sunt lipsite de temei si suna mai mult a scuze sau ultimatumuri.

Desigur ca exista o serie de insusiri fizice si psihice legate strict de sex, dar ele se manifesta ca tendinte care necesita un suport educational. De asemenea, aceste diferente au un caracter de generalitate, nefiind obligatorii pentru fiecare individ in parte; tocmai de aceea nu trebuie interpretate ca limite, ci ca variante si posibilitati de devenire.

Toate aceste dileme sunt legate de perceptia sociala – ce se asteapta, in genere, de la o fata si ce se asteapta de la un baiat. Nu este nimic anormal sau ingrijorator in exceptii precum cele amintite aici.

Comportamentele care se abat de la regula cu care suntem obisnuiti pot reflecta unele talente si inclinatii deosebite ale copilului tau, care se manifesta chiar in lipsa unui model adecvat.

Majoritatea parintilor se arata mai ingrijorati daca baiatul lor se comporta «ca o fata», convinsi fiind ca este un semn de slabiciune pe care societatea nu il va tolera barbatului de mai tarziu.

Dar este oare sensibilitatea o trasatura negativa pentru un baiat? De fapt, orice femeie apreciaza un barbat sensibil si tandru, deci nu este o greseala sa dam baietelului nostru posibilitatea sa isi dezvolte si aceasta trasatura.

In mod similar, si o femeie poate fi puternica – fizic si psihic – si, de aceea, nu este o drama daca fetitele se joaca cu mingea sau sunt atrase de un sport mai dur.

Ca parinti, noi suntem cei care orientam tendintele si comportamentele copiilor, in mare parte prin jucariile pe care le cumparam. Aceasta nu inseamna sa cumparam copilului doar jucarii potrivite sexului sau, ci sa ii oferim o gama cat mai larga, dandu-i posibilitatea sa invete cat mai mult din jocul sau si sa-si exprime propriile tendinte.

Pe de alta parte, este de preferat sa ne incurajam copilul sa se joace in grupuri mixte, de baieti si fete, caci numai astfel isi va dezvolta abilitatile sociale si isi va putea forma corect identitatea.

Text: Irina Dimiu, Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie