Farmacia din camara – Remedii naturiste pentru sanatatea copilului tau

Ceapa si usturoiul sunt remediile naturiste cele mai des folosite; acestea sunt adevarate „vaccinuri impotriva racelilor de toamna.

Probleme frecvente
Legumele si fructele sunt remedii rapide pentru o multime de mici afectiuni precum constipatia (suc de varza, valabil, culmea, si invers, pentru diaree), racelile usoare (ceapa fiarta, patrunjel, portocale), eruptiile pe piele, diaree etc.

Iata un remediu pentru diareea bebelusilor: 500 g morcovi se curata, se taie bucati si se fierb intr-un litru de apa, pana se in­moa­ie complet. Se zdrobesc morcovii si se adauga apa clocotita pana se ajunge din nou la un litru.

Se adauga jumatate de lingurita de sare. Se da copilului toata aceasta cantitate in interval de 24 de ore. In locul supei se poate da si suc de morcovi cruzi.

Puterea lamailor
Greata, varsaturi? Raceala sau gripa? Febra? Lamaia e un reme­diu ultracunoscut, iar „tratamentul este usor de aplicat – se bea suc de lamaie putin indulcit, cat mai des.

De retinut! Lamaile dau mai mult suc daca le inmuiem inainte de a le stoarce, timp de cinci minute, in apa calda. Sucul de lamaie are si proprietati antiseptice si opreste sangerarea.

Remedii rapide

  • Incepe o gripa? Da-i din ora in ora cate o cana cu ceai de plante.
  • Levantica nu e doar o baza pentru parfumuri. In caz de nas infundat, pune doua picaturi de ulei in apa de inhalat.
  • Exista ceaiuri specifice, destinate unor anumite tipuri de afectiuni.
  • Busuiocul face parte din familia mentei: el previne balonarile si ajuta digestia.
  • Alege cat mai des cremele si cosmeticele pe baza de ingrediente naturale.
  • De mare ajutor in caz de gripa sau raceala este otetul de mere. O frectie generala cu otet de mere din belsug scade febra si grabeste vindecarea. Se pot pune comprese calde cu otet de mere diluat cu apa la gat sau la talpile picioarelor. In nas se pot pune tampoane de vata inmuiate in otet. Nasul se desfunda imediat, respiratia se normalizeaza si bolnavul se poate odihni linistit.
  • Comprese din cartofi cruzi. Cartofii pot fi, de asemenea, de mare ajutor, cand ai febra. Da prin razatoarea mare doi – trei cartofi de marime potrivita, pune-i intr-o bucata de panza sau tifon, fara sa-i storci, stropeste-i cu putin otet cald si pune legatura la gat sau pe piept.
     

De evitat
In cazul unor afectiuni grave, nu va bazati doar pe puterea plantelor. Ele nu pot repara instantaneu si nici indrepta ceea ce a fost facut intr-o perioada indelungata, din cauza unui obicei (probabil, prost). Consultul medical este imperios necesar – plantele vor fi folosite complementar tratamentului alopat.

Suplimentele
In cazul utilizarii unui supliment pe baza de plante, ar trebui sa aveti grija la un singur aspect: nu luati (sau nu ii dati copilului) acel supliment pe un interval mai mare de trei luni. Daca tratamentul trebuie reluat, faceti-o peste alte noua luni.

Desi se spune ca plantele nu au cum sa dea efecte adverse, ade­varul e ca excesul poate face la fel de rau ca si lipsa unei anumite substante. E valabil si pentru ceaiuri: schimbati plantele o data la trei luni si reluati abia anul urmator.

Primul ajutor
Iata cateva remedii rapide pentru cele mai frecvente accidente posibile la joaca.

  • Entorse, intinderi musculare: cateva felii de ceapa sau partea alba a unei coji de portocala se aplica in jurul gleznei sau a degetului scrantit, pentru a preveni sau reduce edemul.
  • Taieturi, intepaturi, vanatai: aplica un „pansament verde, cu patrunjel curat, strivit. Patrunjelul e cicatrizant si antiseptic.
  • Ochi iritati (de la sampon, sapun, sau de la un obiect strain care a in­trat in ochi – indepartat inainte): se aplica pe ochii inchisi pliculete cu ceai de musetel, racite (folosite deja) sau felii de castravete.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice