Femeia gravida si tratamentele stomatologice

Complicatii orale:
Inflamatia gingivala. Este cea mai des intalnita. Si asta datorita iritantilor locali. Tratamentul ei consta in igienizare profesionala si administrarea de colutorii bucale cu substante antiinflamatoare si antiinfectioase.

In situatii speciale se poate ajunge la gingivectomie, mai precis atunci cand inflamatia atinge dimensiuni importante si acopera dintii, ceea ce face imposibila o alimentatie normala.

Relativ rar, se poate observa asa-zisa „tumora de sarcina”- epulis gravidorum, care din punct de vedere histopatologic, este un granulom piogen. Trebuie retinut faptul ca sarcina in sine nu conduce la boala parodontala, ci o agraveaza.

Evolutia cariilor dentare se poate accentua pe parcursul sarcinii, in urma schimbarilor din alimentatia gravidelor cu o dieta predominant cariogena.

Prevenirea cariilor la copil
Sarcina nu conduce la o „pierdere a dintilor”, dupa cum sugereaza limbajul popular. Metabolismul calciului din tesutul dentar nu permite solubilizarea lui. Un lucru deosebit de important si deseori subiect de controversa, este administrarea de fluor la femeia gravida.

De acest fluor vor beneficia, atunci cand administrarea se face din primele luni de sarcina, atat dintii deciduali (dintii temporari), cat si dintii permanenti ai copilului.

Modul de actiune al fluorului pe structura dentara consta in realizarea unor cristale de fluoroapatitii, care intra in componenta tuturor structurilor dintelui. Aceasta este mult mai rezistenta la atacul carios fata de hidroxiapatita.

Recomandarea stomatologilor este de a administra fluor pentru protectia dintilor deciduali si definitivi ai copilului, deoarece s-a demonstrat clinic ca rata cariei la copil scade cu peste 80% in cazul administrarii de fluor.

Cel mai frecvent apar datorita supradozajului. Pentru a preveni aceste riscuri, trebuie cunoscute foarte bine dozele de fluor din apa pe care copilul o consuma. Dupa studii recente, s-a demonstrat ca efectul protector al fluorului se poate manifesta si printr-o asigurare constanta de fluor in fluidele orale.

In concluzie, tratamentul stomatologic la femeile insarcinate este posibil si chiar recomandat. Dar cu unele masuri de precautie absolut indispensabile.

Text: Dr. Daciana Velisarato, Medic Dentist, Specialist Ortodontie – Pedodontie
Velvet Dental Clinics, www.velvetdental.ro
Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate