Fertilizarea in vitro. Cum functioneaza

Daca sonda nu gaseste o cale de a ajunge la foliculi, atunci este necesara o operatie laparoscopica. Aceasta presupune realizarea unei mici incizii in abdomen si localizarea ovarelor. Nu este o operatie complicata, insa necesita o anestezie mai puternica decat prima procedura.

3. Inseminarea. Dupa recoltare, medicul examineaza ovulele si decide care dintre acestea au cel mai mare potential pentru a fi fertilizate. Apoi pune ovulele selectate intr-un mediu de cultura in vitro, unde asteapta sa fie fertilizate. Intre timp, se recolteaza sperma. Aceasta este plasata, impreuna cu ovulele, in mediul de cultura.

4. Fertilizarea propriu-zisa. De obicei in cateva ore dupa ce sperma si ovulul sunt puse impreauna, cel din urma este fertilizat. In cateva zile, medicul poate confirma succesul procedurii, daca in mediul de cultura se vad doi pronuclei.
Acesti pronuclei stau la baza formarii embrionului.

Un embrion format din 2-4 celule apare la aproximativ doua zile dupa fertilizare. In a treia zi, acesta va avea deja 6-10 celule. La cinci zile dupa fertilizare, embrionul se cheama blatocist, ceea ce inseamna ca incepe sa se formeze tesuturile embrionare si placenta.

5. Transferul embrionului. Embrionii pot fi plasati in uter in cel putin o zi de la fertilizare si in cel mult sase zile. In majoritatea cazurilor, sunt tinuti sub observatie timp de doua, trei zile pentru a se determina daca se dezvolta normal.
La aproximativ trei zile acestia sunt transferati in uterul viitoarei mame.

Cum se face acest lucru? Medicul ii plaseaza intr-o picatura de lichid si ii transfera intr-un catater (un tub lung, subtire si flexibil ce are la unul dintre capete o seringa). Apoi introduce cataterul in vagin, astfel incat seringa sa ramana la capatul din afara, ajunge in uter si lasa embrionii acolo.

Pacienta trebuie sa stea linistita timp de o ora, doua. Atunci cand embrionii se ataseaza de peretii uterului, inseamna ca procedura a avut succes i pacienta este insarcinata.

Alte metode de reproducere asistata
GIFT (gamete intrafallopian transfer) este o metoda similara fertilizarii in vitro, insa procesul de fertilizare in acest caz are loc in organismul femeii (prin introducerea gametilor in trompa uterina).

Acest procedeu necesita insa operatie laparoscopica si feritilizarea in sine nu poate fi tinuta sub control strict si vizualizata asa cum este cazul la fertilizarea in vitro.

ZIFT (zygote intrafallopian transfer) este un procedeu prin care fertilziarea se realizeaza in labotaor, iar embrionul este transferat in trompa uterina (nu in uter cum este cazul fertilizarii in vitro).

Desi aceste doua proceduri nu au un grad asa mare de succes cum are fertilizarea in vitro, sunt unele femei care incearca intai una din aceste metode.

ICSI (intracytoplasmic sperm injection). Acest prodeceu este folosit in general cand exista o problema cu sperma partenerului. Sperma se injecteaza direct in ovul, pentru a asigura fertilizarea.

Embryo cryopreservation (congelarea embrionilor), reprezinta procedeul prin care embrionii rezultati in urma fecundarii in vitro se congeleaza, pentru o utilizare ulterioara. Acestia pot fi pastrati cativa ani, ajutand astfel cuplurile sa nu mai treaca prin toate etapele de inceput ale fertilizariii in vitro (cum ar fi recoltarea ovulelor, a spermei).

Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Fertilitate