Greselile parintilor. Cum sa le eviti

8. Sa-i educe altii
Sa fii parinte nu presupune doar sa concepi si sa aduci pe lume un copil – asta este partea cea mai usoara. Hrana, ingrijirea, vaccinurile, ferirea de boli sunt, iarasi, un mic capitol din cartea parintilor.

Adevarata provocare este sa-ti cresti copilul frumos, sa-l ajuti sa se dezvolte, sa fii pentru el un exemplu demn de urmat, sa faci tot ce depinde de tine pentru a-i crea premisele devenirii lui ca Om.

Greseala celor mai multi dintre parinti este ca, din motive care tin in principal de latura profesionala, de cariera, lasa cresterea/educarea copilului in seama altora – bunici, gradinita/educatori, scoala etc. Dupa care, eventual, sunt si nemultumiti daca se intampla sa constate comportamente si atitudini care nu le plac.

Pentru ca, nu-i asa, e mult mai usor sa comentezi de pe margine… Copiii invata in special prin puterea exemplului dat de adulti – daca petrec timp mai mult in compania bunicilor, a bonelor, vor adopta normele lor de comportament si chiar de limbaj. Asa ca, e bine sa ne asiguram ca exemplele din jurul copilului sunt unele bune si sa stabilim regulile de baza.

9. Nu renunta!
O singura observatie sau pedeapsa nu este suficienta pentru schimbarea unui comportament. Chiar si bebelusii iti vor testa limitele si determinarea, ducandu-se fix in locurile periculoase. Cu atat mai mult o va face un copil care incearca sa-si deschida orizonturile si sa isi afirme independenta.

Copiii intuiesc momentele de slabiciune – cand ai avut o zi dificila si vii obosit, tinzi sa treci cu vederea anumite comportamente pe care, altfel, le-ai sanctiona. La fel, armura are fisuri cand sunteti in public si te temi de crize de isterie care v-ar strica seara si v-ar pune in lumina proasta. Nu renunta la principiile tale doar pentru ca e calea mai usoara…

10. Nu interactionam suficient
E drept ca avem mai putin timp la dispozitie pentru a relationa cu copiii nostri. Insa ar trebui sa ne organizam mai bine. Pentru ca, in afara faptului ca, in lipsa noastra, cei mici vor prelua valorile/comportamentele/limbajul celor in preajma carora petrec mai mult timp, vom fi, ca parinti, niste straini fata de propriii nostri copii.

Nu vom sti cine, ce le place, care le sunt temerile, ce probleme au la gradi sau la scoala. Orice veste ne va lua prin surprindere si doar printr-o minune copilul va fi ferit de violente, droguri, alcool, sex, rasism si alte pericole de care s-ar putea lovi (din pacate) de la varste fragede.

„Timp de calitate” nu este doar o vorba in vant – ar trebui sa fim alaturi de copilul nostru, sa-l cunoastem, sa vorbim, sa stie ca ne poate spune orice, oricand, fara sa se teama de consecinte.

Alte greseli, mici si mari

  • Vorbim prea mult si-i incarcam emo]ional prea tare. Comu­ni­carea cu cei mici trebuie sa fie cat mai simpla, fara metafore, fara simboluri, ca sa stie exact ce vrem de la ei.
  • Facem tot timpul comparatii cu alti copii, insa fiecare copil este unic, se dezvolta in ritmul lui, are propriile sale preocupari.
  • Deseori intram in lupte pentru putere fie cu celalalt parinte, fie cu bunicii sau educatorii, lucru care, in cele din urma, se rasfrange tot asupra celui mic.
  • Presupunem ca doar pentru ca are note bune, de exemplu, totul este in regula. Gresit! Lucrurile sunt mult mai complexe…
     

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice