Iarta-ma, imi pare rau…

Spun iarta-ma nu pentru ca asa trebuie, ci pentru ca imi pasa ce simti, imi pasa de tine, vreau sa pastrez o cale de comunicare cu tine. Aceasta inseamna sa fii empatic.

Ce bine ar fi ca si parintii sa-si exerseze mai des aceasta calitate – empatia – in relatiile dintre ei , sa fie mai deschisi unul fata de celalalt si sa spuna mai des „iarta-ma; ar exista mai putine cupluri in divort pe salile tribunalelor…

„Iarta-ma este o asumare a responsabilitatii, o dovada ca iti pasa, si cea mai buna cale de a avea ultimul cuvant…

Valoarea cuvintelor
Chiar daca prescolarii nu inteleg pe deplin conceptul de empatie, ei il pot interioriza chiar si numai invatandu-i sa spuna „iarta-ma in modul cel mai potrivit.

Si anume – numai atunci cand simt nevoia de a fi iertati de persoana careia ii adreseaza acele cuvinte, nu oricui, ori de cate ori comportamentul lor este neadecvat, caci altfel, acest „iarta-ma se va transforma incet, incet in ceva formal, in ceva lipsit de sens.

Copilul trebuie sa stie ca tot ce spune, toate cuvintele pe care le foloseste au valoare, ca a arunca cu vorbele poate fi periculos, si de aceea cuvintele nu trebuie risipite numai asa, de dragul regulilor. Un „iarta-ma in care nu cred e mai bine sa nu fie spus, deoarece mai am nevoie de timp de gandire si de evaluare a situatiei. Il voi putea spune mai tarziu, poate…

Cum inveti copilul sa-i inteleaga pe ceilalti
– Vorbeste-i cald. Fii calda, blanda, tandra. Copiii vor invata cum sa le acorde tandrete si mangaiere altor copii cand acestia din urma sunt tristi ori suparati, asa cum o face mama cu el.

– Respinge comportamentele urate. „Am vazut in parc parinti care se amuzau cand copilul lor de doi ani ii scuipa. Oare ce invata acel copil in acel moment? A fi empatic inseamna a-i respecta pe ceilalti, inclusiv pe tine insati, prin ceea ce accepti sa ti se faca.

– Spune „Imi pare rau daca ai tipat la copilul tau, cere-i scuze. Toti parintii fac greseli. Diferenta o face insa ceea ce spui sau faci dupa ce ai gresit. El va invata ca toata lumea, inclusiv mami, spune „iarta-ma atunci cand greseste.

Cum il faci sa isi ceara scuze
1. Responsabilitate si empatie – fii model daca vrei sa ai un copil responsabil, care sa isi asume responsabilitati, fii tu insati responsabila, recunoaste-ti greselile, chiar si pe cele facute fata de copilul tau, si respecta sentimentele altora.

2. Apreciaza scuzele spuse din suflet – daca vei lauda copilul si vei aprecia gestul de a-si cere scuze cu sinceritate, cresti probabilitatea ca cel mic sa repete gestul de cate ori este nevoie.

3. Concret! A-i pretinde copilului sa zica „iarta-ma! dupa ce face vreo trasnaie nu inseamna cam nimic pentru el. Poate fi parola magica pentru a fi iertat fara a sti ce a gresit. Mai bine invata-l sa spuna „imi pare rau ca am facut… ca sa poata face legatura dintre vorbe si faptele pe care le-a facut.

4. Pune intrebari – decat sa certi si sa pedepsesti copilul, mai bine discuta situatia in care a gresit, intreaba-l: „Cum s-a intamplat?, „Cum crezi ca s-a simtit copilul pe care l-ai lovit?, „Tu cum te-ai fi simtit in locul lui?. Axarea pe sentimente favorizeaza intelegerea semenilor si creste capacitatea de a anticipa consecintele faptelor noastre.

Text: Cristiana Haica, Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din 4 - 5 ani