Implicatiile psihologice ale intreruperii de sarcina

Sustinatori ai practicii intreruperilor de sarcina:
Organizatiile de aparare a drepturilor omului. Intreruperile de sarcina, din perspectiva unor drepturi civile fundamentale, sunt permise tocmai pentru ca ele vin in intampinarea unui drept fundamental al persoanei – de a decide cu privire la propria ei sanatate. Miscarile de emancipare a femeii din ultimele decenii, cresterea potentialului de activism social, precum si miscarile civice de lupta impotriva discriminarii, au dus la legalizarea avortului in multe din statele lumii.

Organizatiile de stat si internationale. De multe ori, o natalitate crescuta este asociata unor conditii de saracie si de precaritate sociala. In mediile defavorizate, legalizarea intreruperilor de sarcina usureaza povara care apasa pe umerii unor familii cu copii numerosi. Din acest punct de vedere, accesul voluntar si gratuit la intreruperi de sarcina pentru persoane apartinand unor grupe defavorizate constituie o prioritate in multe dintre statele slab dezvoltate de pe mapamond.

Efectele psihologice ale avortului
Decizia de a face o intrerupere de sarcina implica o serie de aspecte care tin de moralitate, de punerea sub semnul intrebarii a relatiei cu partenerul, de reactiile anturajului sau de istoria de viata a persoanei. Dintre cele mai frecvente efecte psihologice, amintim:

1. Probleme psihologice datorate unui dezechilibru hormonal. Cercetarile sugereaza o anumita inclinare spre reactii depresive care pot fi accentuate de dezechilibrul hormonal din perioada urmatoare avortului. Celor constiente de aceasta vulnerabilitate, un ajutor mai sustinut, medicamentos sau psihologic, le este foarte util.

2. Probleme relationale. Orice intrerupere de sarcina are la baza un accident. Fie cuplul nu a facut sex protejat, fie au calculat gresit perioada, fie exista un moment in viata cand un copil ar fi mai degraba o povara. Evident, orice accident are, in mod neaparat, cel putin un vinovat. si acolo unde apare vina in cadrul unei relatii, apar si tensiuni. Avortul poate fi o sursa de conflicte sau chiar de despartire.

De multe ori o intrerupere de sarcina este si motivul de a testa soliditatea unei relatii, mai ales ca barbatii sunt mai degraba speriati de acest eveniment. Un alt nucleu de conflict care poate aparea este cel cu familia sau cu prietenii apropriati, care pot sa dezaprobe actul sau sa nu reuseasca se creeze un cadru suficient de confortabil persoanei.

3. Simptome legate de trauma. O intrerupere de sarcina, mai ales daca femeia este tanara si nu a mai trecut prin aceasta experienta, poate sa aiba efectul unei traume. Zile sau chiar saptamani dupa interventie, femeia poate retrai dureros evenimentul (in amintire), poate prezenta tulburari de somn, de dispozitie. In cazul in care remuscarile, visele si retrairile sunt dureroase si persistente, este necesara o interventie de specialitate din partea unui psiholog sau psihiatru.

4. Probleme legate de conflicte valorice. Persoanele credincioase sau care au un cod moral interior foarte clar conturat pot sa priveasca intreruperea de sarcina ca o incalcare a unor principii fundamentale foarte valoroase pentru ele. Aceste conflicte valorice, mai ales daca sunt alimentate de anturajul persoanei, pot sa creeze o serie de suferinte psihologice persoanei. De cele mai multe ori, persistenta dubiilor si a remuscarilor pot sa produca reactii depresive din partea persoanei, care uneori sunt depasite cu multa dificultate.

5. Depresia. Orice intrerupere de sarcina este o pierdere. Chiar daca uneori avortul este planificat si acceptat de persoana, exista riscul instalarii post-factum a tristetii, descurajarii si remuscarilor. In aceste situatii, suportul social de care dispune persoana este esential. In primul rand, rolul partenerului este hotarator in dezamorsarea tensiunilor si disconfortului.

Text: Mugur Ciumageanu, Foto: Arhiva Edipresse.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie