Invata copilul sa faca la olita

Varianta 1 – copilul a facut ceva la olita. Mare greseala, pentru ca abia de acum va incepe cosmarul.

„Ok, mama s-a bucurat, inseamna ca asta era de fapt jocul, dar sper sa nu il jucam prea des, ca e plictisitor”, se gandeste copilul, fericit ca a scapat si poate sa mearga la ale lui.

Mama, in extaz, se si repede sa anunte toata familia de marele succes al zilei, saptamanii, lunii – a facut la olita! Ura!!! Sa notam in jurnalul copilului – prima zi cand a facut la olita. Vorbeam de cosmar, mai devreme.

Desigur, deoarece efuziunea nu tine mai mult de o zi, mama se va astepta ca minunea sa se intample si maine, si poimaine, si mereu.

Mai ales ca a auzit prin parc de miracole de genul – „a mea face la oala de la sase luni”, ori „draga, am avut o perseverenta de fier si in doua saptamani l-am facut sa renunte la scutec, nu mai face deloc pe el, nici ziua, nici noaptea, asa de bine l-am invatat”.

Oare ce ii determina pe oamenii astia sa se comporte astfel? Mama in cauza se si imagineaza, biata de ea, anuntand mamicile, fericita, ca „de acum, si noi facem la olita”. Si… dezamagire!

Nu numai ca a doua, a treia zi nu mai face la olita, dar relatiile devin mai incordate, copilul fuge numai cand o vede, ajunge sa se enerveze sau chiar sa planga atunci cand e pus sa faca, si efectul final va fi ca va intarzia si mai mult varsta la care va face la olita.

Varianta 2 – nu a facut din capul locului. Mama va mai insista si zilele urmatoare, atat de des cat ii permite nivelul ei de anxietate. Si va ajunge in final la deznodamantul variantei 1.

Cum s-a ajuns aici? Cum se ajunge la deznodaminte negative si in politica – luand decizii pentru soarta cuiva, fara a tine cont de acel cineva, de nivelul lui de pregatire, de suportabilitate, de capacitatea de adaptare sau complianta „victimei” la decizia luata.

Mai pe scurt – decizia mamei ca a sosit momentul ca cel mic sa faca la olita! De cand? Chiar de acum, ce s-o mai lungim atat?!

Ce daca isi bat gura unii si altii ca decizia de a incepe folosirea olitei trebuie sa fie luata dupa ce am evaluat putin copilul si nivelul lui de dezvoltare?! Folclorul de parc pare sa fie mai puternic decat vocea ratiunii. Nu pentru toti, desigur.

Sunt si parinti care fac si ei o incercare si, daca vad ca nu are efect, mai lasa putin timp si revin in cateva saptamani testand „terenul” – oare de data asta s-o fi prins copilul meu care e treaba cu olita?

Text: Cristiana Haica; Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din 1 - 2 ani