Invata-l sa evite pericolele

Sa nu se piarda
Nu il vom speria cu aceasta posibilitate si nu il vom ameninta ca va fi furat. Nu vom insista sa salute necunoscutii, sa fie dragut cu doamna, cu domnul. Vom instrui copilul sa aiba grija sa nu iasa din zona de joaca permisa de parinti si sa nu stea de vorba cu persoane necunoscute.

Daca vrea sa se joace cu copii intalniti pe plaja sau la munte, ori in parc, mai intai va cere permisiunea. Cel mai important e instructajul in cazul in care se rataceste. I se va spune ca, daca se pierde pe plaja sau intr-o zona populata, sa ceara ajutorul unui adult care sa aduca un politist la copil, nu sa se deplaseze copilul catre politist, iar autoritatea respectiva sa il ajute sa isi gaseasca parintii.

Pentru aceasta, copilul trebuie sa stie numele complete (al sau si ale parintilor) si un telefon de contact ori numele hotelului unde este cazat. Daca se pierde intr-o zona unde nu sunt prea multi oameni in jur, sa intre in primul magazin ori hotel si sa ceara ajutor. Daca mergem la munte, nu vom permite copilului sa plece singur prin padure, vom indica clar care este zona in care are voie sa se joace.

Daca se pierde in strainatate
De cele mai multe ori, limba tarii in care ne aflam in vacanta este inaccesibila celui mic si, in acest caz, nu mai este chiar atat de simplu sa apelezi la autoritati. Nu are rost sa mai insist asupra faptului ca nu este admis, sub nicio forma, sa scapam din priviri un copil mic.

Dar un copil care poate vorbi si se poate deplasa independent (peste 4 ani) ar trebui sa aiba la el un telefon mobil de pe care sa poata suna sau pe care sa fie sunat de parinti, in cazul in care se pierde. Si il vom „dota” in buzunar cu adresa hotelului unde suntem cazati, numele parintilor si numarul lor de telefon.

 Sfaturi:

  • Daca vrei sa nu fie rapit, invata copilul ca exista persoane care nu sunt bine intentionate si ca nu trebuie sa plece nicaieri cu un necunoscut, sub niciun pretext, iar daca un strain il abordeaza, sa se asigure ca exista in preajma lui cel putin un copil sau adult cunoscut, care sa fie instiintat ca cineva ii vorbeste copilului. De asemenea, trebuie sa stie ca nu are voie sa accepte nimic in dar (dulciuri, jucarii) de la straini.
     
  • Daca vrei sa nu se inece, exista cateva metode simple de a preveni acest lucru – supravegherea stricta si cursurile de inot, de la cea mai frageda varsta.
  • Fiecare copil ar trebui sa invete sa inoate cat mai devreme, chiar daca aceasta nu este o garantie ca se va descurca in orice situatie. De aceea, pana la clasele primare inclusiv, nu i se va permite accesul in apa (lac, piscina, mare, rau) fara supraveghere.
     
  • Atentie la subiectele de discutie ale copiilor – vom construi cu copilul nostru o relatie de incredere si vom aborda zilnic, intre patru ochi, temele de discutie cu ceilalti copii (mai ales cei necunoscuti sau abia cunoscuti in vacanta). Nu vom fi surprinsi afland ca unii dintre companionii lui sunt extrem de interesati de sex sau de lucruri interzise. Ii vom explica de ce aceste subiecte sunt nocive pentru el si la ce pericole se poate expune.
     
  • Vacantele la mare, cu toate „ingredientele” necesare – balaceala cat cuprinde, inaltarea castelelor de nisip etc. – sunt preferatele copiilor! Insa, oricata veselie si distractie ar fi pe plaja, ai grija si invata-l pe cel mic sa recunoasca pericolele si sa se fereasca de ele! Copilul trebuie sa stie ca nu are voie sa se indeparteze de adultii care il insotesc si ca nu poate intra in apa fara supraveghere stricta, oricat de bine ar sti sa inoate!

Text: Cristiana Haica, Foto: Shutterstock.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament