Limbajul neadecvat

Copiii vorbesc urat – portret tipologic:
Copilul papagal
– limbajul vulgar este pentru multi adulti un automatism. Unele cuvinte „interzise' sunt folosite de acestia ca simple semne de punctuatie, in loc de virgula sau de punct.

Copilul va prelua din stereotipurile parintelui si va fi foarte uimit cand va descoperi ca unii dintre cei mari ii sanctioneaza limbajul.

Copilul agresiv
– jocurile copiilor nu sunt lipsite de agresivitate. Exista copii care isi exprima agresivitatea vorbind urat. In momentul in care un pusti sau o pustoaica e pe punctul de a-si exprima agresivitatea, situatia este de asemenea natura incat poate cere o rezolvare „urata'.

Copilul smecher – copiii nu sunt chiar atat de inocenti si naivi. Imediat cum incep sa-si insuseasca limbajul, incep sa testeze mediul inconjurator.

Exista copii care experimenteaza cu limbajul pentru a verifica daca principiile educative sunt sustinute constant. O reactie prompta ii va transmite copilului un mesaj unitar.

Adultii care isi invata copiii sa spuna prostii din amuzament gresesc. Mesajul pe care copilul il percepe este ca, uneori, expresiile neortodoxe pot fi folosite cu scopul de a obtine ceva de la ei.

Perseverenta, mama invataturii
Fii constanta in principiile educative pe care le promovezi – daca i-ai spus o data copilului sa nu foloseasca injuraturi, nu inseamna ca rolul educativ de parinte s-a incheiat. Cheia succesului sta in perseverenta.

Daca este nevoie, repeta-i bland la fiecare abatere ca exista alternative de exprimare a unor nevoi sau de utilizare a limbajului. Dezamorseaza acele situatii in care alti adulti sau chiar tu te amuzi de felul in care copilul foloseste o expresie mai neconventionala.

Evita judecatile transante cu privire la limbajul vulgar – el face parte din comunicarea umana. Chiar daca unele cuvinte isi fac cu greutate loc in dictionare, nu inseamna ca ele nu exista in comunicarea dintre oameni.

Trebuie sa accepti ca mai devreme sau mai tarziu copilul tau isi va murdari limbajul. Va ajunge sa foloseasca cateva expresii de argou.

Modul in care i-ai interzis categoric (sau nu) copilului sa utilizeze anumite expresii poate sa fie determinant pentru gradul de murdarire al limbajului la adolescenta.

Text: Mugur Ciumageanu, psiholog clinician
.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament