Mami, sper ca tu nu faci sex cu tati…

Mai intai, vom incerca sa aflam in ce mod cultura de colectivitate sau expusa de cineva „binevoitor“ i-a deschis copilului interesul pentru acest subiect.

Daca ar fi stiut ca sexul este un ceva pe care numai oamenii mari il fac, daca ar fi stiut ca nu este un lucru rau, ca oamenilor mari le face placere sa faca sex, copilul nu ar fi fost atat de speriat de ideea ca si parintii lui il practica.

Nu agresati copiii cu discursuri pe teme sexuale cand, de fapt, altele sunt preocuparile si temerile lui. El pune intrebarea, dar nu cum o intelegeti voi, parintii…

Un baietel spunea cu lacrimi in glas parintilor lui: „Sa nu faceti niciodata sex, va rog eu, ca daca aflu, plec imediat din casa asta!“. Parintii l-au intrebat de ce… „Pentru ca voi nu ma mai iubiti.“ Ma intreb cat de traumatizant va fi pentru acest copil momentul in care va afla ca majoritatea oamenilor mari fac sex si, implicit, si parintii lui. Cum se va simti el?

Probabil, inselat, mintit. In cazul in care copilul este extrem de afectat de discutia despre mami si tati care ar putea sa fi facut sex, nu insistati, va sugerez chiar sa il linistiti si sa incheiati discutia, incercand sa redeschideti subiectul mai tarziu. Chiar daca negati pe moment ca ati facut asa ceva, tinand degetele incrucisate la spate, ganditi-va ca nu ati mintit prea tare, pentru ca, de fapt, voi „ati facut dragoste“, nu sex…

Alte lucruri de stiut

Glumitele
La aceasta varsta, glumele cele mai pretuite de copii sunt cele legate, intr-un fel sau altul, de lenjeria intima si de fundul gol. Dintr-o data, toate cuvintele au rime cu pipi, puta, caca etc. Distractia preferata este ragaitul.

Interesul
Este foarte adevarat ca interesul lor pentru aceste lucruri este, de fapt, un interes fata de problema sexului, dar deviat de la aparatul reproducator la cel digestiv. Mai ales ca multi copii stiu ca bebelusul creste la mami in burta (nu in uter), ca el iese din burta prin buric sau prin anus (precum caca), iar altii stiu ca prin operatie pe burta se scoate de acolo.

Limbajul
Este varsta limbajului de veceu, a umorului de toaleta. Nu este nimic grav. Pana cand in vocabularul lor apar acele cuvinte care zbarlesc parul in cap. Le spun tare si bucurosi de reactia pe care o au parintii. Se foloseste acest limbaj tocmai pentru a explora subiectul sex; daca el nu a fost dezbatut acasa.

Cum ce, de ce…
Nu trebuie sa uitam ca cei mici nu pun niciodata o intrebare din senin. Fie au auzit ceva, fie s-a intamplat ceva, altfel nu ar pune intrebarea. Sa nu reactionam exagerat!

Cum sa ne pregatim pentru intrebarile copiilor…

  • Parintii de astazi nu ar trebui sa mai astepte intrebarile copiilor legate de sex si sexualitate pentru a intra in panica si a incepe sa se pregateasca sa dea raspunsuri. Ar fi mai bine sa o faca din timp. Cei mai multi dintre noi am dori sa discutam mai deschis decat au facut-o parintii nostri cu noi.
  • Primul obiectiv ar fi autoinstruirea, sa aflam informatii noi, nu cu privire la tehnici sexuale, care sunt de interes numai pentru noi, ci cu privire la psihologia copilului, la interesele firesti ale lui, si sa intampinam cu informatiile necesare curiozitatile copilului. Sa aflam ce trebuie sa stie copilul la un moment dat, pentru a fi pregatiti.
  • Al doilea obiectiv este sa incercam sa dobandim o atitudine deschisa fata de acest subiect – sexul – si sa transmitem asta si copiilor. Orice interdictie creeaza curiozitatea de a afla din surse neoficiale adevarul. Iar frustrarile noastre pot fi contagioase.

Text: Cristiana Haica,
Foto: Shutterstock.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


Recomandari
Unica.ro
Recomandari shopping
Glamour.ro
Mai multe din Familie